1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Terveydenhuolto 2000-luvulle ilman mystifiointia
Ajan­kohtai­sta 7/1999 vsk 54 s. 807

Terveydenhuolto 2000-luvulle ilman mystifiointia

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto kehottaa välttämään mystifiointia Terveydenhuolto 2000-luvulle -hanketta työstettäessä. Hänen mukaansa kyse on hyvin yksinkertaisten perusasioiden hoitamisesta:

- Määritellään, mitä asiakkaalle luvataan ja pidetään kiinni lupauksesta. Sen jälkeen joustaa budjetti eikä lupaus. Määritellään järjestelmän sisäiset pelisäännöt ja pidetään niistä kiinni. Aisan yli potkijoita ei katsota läpi sormien. Määritellään tavat, joilla palkitaan, koulutetaan ja huolletaan henkilökuntaa ja pidetään kiinni sovituista tavoista, Lehto sanoi.

Miljoonapiireissä työskentelevien alueellisten yhteistyöryhmien toimeenpanosuunnitelmissa on Lehdon mielestä tärkeintä tarkentaa, mihin sitoudutaan. "Lähes poikkeuksetta kysymys on vuosia toistetuista pyrkimyksistä. Nyt käynnistyy lupausten lunastusvaihe."

Lue myös

Terveydenhuolto 2000-luvulle on ohjelma, joka laadittiin terveydenhuollon kehittämisprojektin selvitysmiesten Heikki Paavilaisen, Matti Pietikäisen, Tauno Telarannan ja Juhani Nikkilän raporttien pohjalta. Ohjelman toimeenpanoa varten jokaisessa viidessä miljoonapiirissä työskentelee alueellinen yhteistyöryhmä valmistelemassa alueellista kehittämisohjelmaa.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.