Ajan­kohtai­sta

Terveydenhuolto 
inspiroi nuoria yrittäjiä

Aalto-yliopiston yrittäjyysohjelmassa syntyneestä yhdeksästä yritysideasta neljä liittyy terveydenhuoltoon.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Yhteistyo_Pixmac000046843676.jpg

Kun potilas poistuu sairaalasta, yhteydenpito hoitotiimin kanssa mutkistuu, kun suojattua viestintäyhteyttä ei ole. Muun muassa tällaisiin tilanteisiin nuoret yrittäjät pyrkivät löytämään uudenlaisia ratkaisuja.

Yksi heistä on Turun yliopistossa lääketiedettä opiskeleva Juho Sippola. Hän kehittää potilaan ja lääkärin viestintää tehostavaa netMedi-sovellusta yhdessä Aalto-yliopistosta ponkaisevien yrittä­jien kanssa.

Sovelluksen uskotaan helpottavan kommunikaatiota ja tarjoavan analytiikkaa syöpähoidon seurantaan. Potilas voi esimerkiksi raportoida päivittäisen kipu­tilan suoraan kännykästä. Ratkaisua ­pilotoidaan syksyllä yksityissairaalassa.

Sippolan tiimi oli mukana Aaltoes-­yhteisön Summer of Startups -yrittäjyysohjelmassa, jonka yhdeksästä yritysideasta jopa neljä liittyy terveydenhuoltoon. Sippola ei usko, että tämä on sattumaa.

– Terveydenhuolto nähdään erittäin mielenkiintoisena alana, ja varsinkin ohjelmistopuolella on valtavasti kasvun varaa. Jos osataan rakentaa tarpeeksi ­yksinkertaisia ja toimivia ratkaisuja, on mahdollista kehittää ohjelmistoja myös vientiin.

Lääkäri tuo näkökulmaa

Sippola päätyi startup -yritykseen hieman sattuman kautta. Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta opiskeleva veli kutsui hänet mukaan lääketieteelliseksi asiantuntijaksi.

Sippola tuo tiimiin terveydenhuollon ammattilaisen näkökulmaa. Se tarkoittaa käyttäjäystävällisyyttä, joka usein unohtuu tietojärjestelmien kehitys­työstä.

– Lääkärit toivovat tietokoneohjelmilta helppokäyttöisyyttä ja selkeyttä, tärkeimmät asiat on nähtävä ensisilmäyksellä, Sippola toteaa.

Muita Aalto-yliopiston yrittäjyysohjelmassa syntyneitä startup-yrityksiä ovat muun muassa VitaSensis, joka tarjoaa ratkaisuja etähavainnointiin esimerkiksi iäkkäiden terveydestä huolehtimiseen sekä kuvantamisteknologiaan perustuva FramGo joka laskee poikki­leikkauskuvien ­perusteella ­yksilöllisiä mittareita urheilua varten.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030