1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Terveysasema suljettiin koronatapauksen vuoksi Vantaalla
Ajan­kohtai­sta

Terveysasema suljettiin koronatapauksen vuoksi Vantaalla

Osa Martinlaakson terveysaseman henkilökunnasta altistui virukselle. Myös HUS:ssa, TAYS:ssa ja Jyväskylässä todettiin uusia tartuntoja henkilökunnalla.

Terveysasema suljettiin koronatapauksen vuoksi Vantaalla Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Vantaan Martinlaakson terveysasema on suljettu varmistetun koronatapauksen vuoksi, tiedottaa Vantaan kaupunki.

Osa henkilökunnasta ja potilaista on altistunut koronavirukselle. Kaupungin tartuntatautiyksikkö on aloittanut altistuneiden henkilöiden jäljittämisen.

Tapauksen vuoksi terveysasema on suljettuna alkuviikon, jonka aikana asema puhdistetaan tehostetusti. Martinlaakson aseman toimintaa muutetaan niin, että asemasta tulee Vantaan koronavastaanottopiste.

Jyväskylässä useita tartuntoja

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin todettujen tartuntojen joukossa on myös Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöitä. Suurin osa altistuneita henkilöistä on kaupungin tiedossa ja he ovat karanteenissa. Yhteensä kaupunginsairaalassa on asetettu karanteeniin lähes 50 työntekijää karanteeniin. Lisäksi asiakkaissa, potilaissa ja tartunnan saaneiden lähipiireissä on useita kymmeniä altistuneita. Heitä on ohjeistettu pysymään kotonaan karanteenin ajan.

Lisäksi Jyväskylän terveysasemilla on asioinut henkilöitä, jotka ovat sairastaneet tietämättään koronavirusta. Tästä johtuen henkilöstä on asetettu karanteeniin yksittäisillä asemilla.

– Karanteeniin asetettujen määrä kuvaa sitä, miksi pyrimme suojaamaan työntekijöitämme ja asiakkaitamme tartunnoilta. Yksittäinen tartunta tarkoittaa nopeasti ison henkilöstö- ja potilasmäärän altistumista ja määräämistä karanteeniin. Meille se tarkoittaa samalla isoa henkilöstövajausta normaalissa toiminnassamme. Parhaillaan lisäämmekin hengityssuojainten käyttöä infektiopotilaiden hoidossa sekä muistuttelemme potilaita, että vastaanotoille tullaan hallitusti puhelimessa sovitun vastaanottoajan kautta, kertoo tiedotteessa vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Uusia henkilökunnan tartuntoja HUS:ssa

Perjantaina HUS:ssa todettiin kaksi uutta varmistettua henkilökunnan koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneet työntekijät työskentelevät neurokirurgiassa ja nuorisopsykiatriassa.

Molemmat työntekijät olivat saaneet tartunnan ilmeisesti matkaltaan Tirolin alueelle, ja he ehtivät palata töihin ennen kuin Tiroli muuttui epidemia-alueeksi.

Neurokirurgiassa tartunta todettiin hoitajalla, joka oli altistanut tartunnalle HUS:n 4 lääkäriä ja 8 hoitohenkilökunnan jäsentä. Potilaita ei altistunut hoitajan työn luonteen vuoksi. Työntekijät on asetettu kotikaranteeniin, ja joitain kiireettömiä leikkauksia joudutaan perumaan.

HUS:n nuorisopsykiatri oli ehtinyt altistaa noin 20 nuorisopsykiatrian avohoidon työntekijää sekä 24 potilasta ja heidän saattajaansa. HUS:n mukaan tartunnalla on suorannaisia vaikutuksia HUS:n nuorisopsykiatrian avohoitopalveluihin.

Lisäksi tartunnan saanut nuorisopsykiatri ehti osallistua Helsingin Lasipalatsissa 6.3. järjestettyyn Psykoterapiaseminaariin, jossa oli paikalla 350 henkilöä. Heistä noin kolmannes oli HUS:n henkilökuntaa. Nuorisopsykiatrin lähellä istuneet henkilöt on asetettu kotikaranteeniin.

Lue myös

– Olemme pahoillamme, että tartunnoista aiheutuneet karanteenit johtavat vastaanottoaikojen ja toimenpiteiden siirtoihin. Näemme kuitenkin, että on tärkeää katkaista tartuntaketjut ja siten turvata potilaiden turvallisuus ja HUSin toimintaa, pahoitteli johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi viime viikolla.

Jo aiemmin HUS:n sydänkirurgilla todettiin koronavirustartunta. Tartunnalle altistui 28 henkilökunnan jäsentä, pääosin HUS:n sydänkirurgiasta. Heistä 15 on lääkäriä, 13 kuuluu hoitohenkilökuntaan.

TAYS:ssa myös yksi henkilökunnan koronavirustartunta

Myös Tampereella todettiin lauantaina henkilökuntaan kuuluvalla varmistettu koronavirustartunta. Tartunta todettiin TAYS:n syövänhoidon vastuualueella työskentelevällä ravitsemusterapeutilla, joka oli palannut Itävallasta viime viikonloppuna.

Työntekijä oli töissä alkuviikon oireettomana, mutta jäi kotiin torstaina sairaanhoitopiirin henkilökunnan matkustusta koskevan ohjeen tiukennettua. Työntekijän oireet alkoivat perjantaina kotierityksessä. Varmuuden vuoksi hänen torstaina tapaamille henkilöille eli yhdelle potilaalle ja neljälle työntekijälle on kerrottu tilanteesta ja sovittua menettelytavoista.

Juttua täydennetty klo 13.55 Jyväskylän tietojen osalta.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tekoäly avuksi koronaviruksen torjuntaan

Tekoälypohjaisesta ennustemallista toivotaan apua vakavan koronataudin ja kuolleisuuden riskin arvioinnissa.

Tieteessä
Suoliston mikrobisto paljastaa lääkehoidon toimivuuden tulehduksellisissa suolistosairauksissa

Suoliston bakteerit ja hiivat voisivat tulevaisuudessa sopia hyvin mittariksi, kun arvioidaan kannattaako hoitoa aloittaa.

Ajassa
Ilomantsin tartunnat ovat brittivariantin aiheuttamia

Ilomantsissa on todettu tammikuun aikana 21 koronavirustartuntaa.

Ajassa
Brexit vaikuttaa lääkärien laillistamiseen

Ennen Brexitiä myönnetyt ammatinharjoittamisoikeudet eivät muutu.

Ajassa
Alustavat uutiset kolkisiinista koronan hoidossa vaativat vahvistusta

Kanadalaisten vetämässä tutkimuksessa kolkisiini kotihoitoisilla koronapotilailla vähensi sairaalahoitoja viidenneksellä.

Tieteessä
Lapsena syövän sairastaneet eivät päädy aborttiin muita useammin

Raskauden todennäköisyys on pienempi, joten hedelmällisyyden säilyttäville toimille on tarvetta.