Terveyseroihin puututtava jo kouluiässä
Ammattikoululaisillekin terveystarkastukset
Ammattikoululaisista 40 prosenttia juo itsensä tosi humalaan vähintään kerran kuukaudessa. Lukiolaisista yhtä usein kovan humalan hankkii joka viides. 45 prosenttia ammattikoululaisista tupakoi päivittäin, mutta lukiolaisista vain 12 prosenttia.
Suomalaisten rajut sosioekonomiset terveyserot rakentuvat jo nuoruudessa.
- Tätä taakkaa kannetaan terveydenhuollossa vielä neljän vuosikymmenenkin kuluttua, muistuttaa peruspalveluministeri
Paula Risikko
.Maan hallitus on kantanut kortensa kekoon ja perustanut kokonaisen terveydenedistämisen politiikkaohjelman, jonka ohjelmajohtaja on
Maija Perho
.- Ohjelma ei ole yksin sosiaali- ja terveysministeriön, vaan tarkoituksena on, että kaikki yhteiskunnan toimijat ja päättäjät sitoutuvat ottamaan terveysvaikutukset huomioon omissa toimissaan, Perho sanoo.
Kansanterveys on kohentunut, mutta samalla terveyserot ovat kasvaneet.
- On paradoksaalista, että kun terveystietoa sairauksien ennaltaehkäisystä lisätään, jo nyt terveydestään huolehtivat petraavat elämäntapojaan entisestään. Valistus ei saavuta niitä, joille ongelmat kasautuvat, joten seurauksena on vain terveyserojen jatkuva lisääntyminen, ministeri Risikko pohtii.
Valistus ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös konkreettisia yhteiskuntaa muuttavia toimia. Esimerkiksi toisen asteen opiskelijoiden terveyseroja pyritään kaventamaan kaventamalla eroa lukiolaisten ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijaterveydenhuollossa.
- Huhtikuussa valmistuu kouluterveydenhuoltoa koskeva asetus. Siinä tullaan toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskeluterveydenhuoltoa järjestämään kansallisen ohjeistuksen mukaiseksi, ja terveystarkastuksiin sekä -neuvontaan luodaan tarkempi sisältö, kertoo ylijohtaja
Tapani Melkas
STM:stä.Arvioita siitä, kuinka suuri osuus kansanterveysongelmista poistuisi, jos ongelman yleisyys väestössä olisi sama kuin korkeasti koulutetuilla:
- Sepelvaltimokuolemat työikäisillä 50 %
- Alkoholikuolemat työikäisillä 60 %
- Hengityselinsairauksista johtuvat kuolemat työikäisillä 75%
- Diabeteksen esiintyvyys 30 %
- Selkäsairauksien esiintyvyys 30 %
Lähde: Koskinen S. & Martelin T. Teoksessa: Terveydenhuollon menojen hillintä. Valtioneuvoston kanslia, 2007.