Ajan­kohtai­sta

Terveyskeskuslääkärille sakot kuolemantuottamuksesta

Tieto potilaan allergisesta reaktiosta ei näkynyt automaattisesti potilastietojärjestelmästä.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Lapin käräjäoikeus tuomitsi terveyskeskuslääkärinä ja päivystäjänä työskennelleen miehen tiistaina sakkoihin potilaan kuolemantuottamuksesta, tiedottaa STT.

Potilas kuoli saatuaan äkillisen ja vaikean allergisen reaktion antibiootista.

79-vuotias potilas oli loppuvuonna 2015 tullut vastaanotolle hengenahdistuksen vuoksi. Lääkäri otti potilaan osastolle ja määräsi tälle muun muassa suonensisäisen antibiootin.

Tieto potilaan ihoreaktiosta oli merkitty järjestelmään hoidossa huomioitaviin riskitietoihin. Se ei kuitenkaan ollut tiedoissa, jotka tulisivat näkyviin automaattisesti.

MTV Uutiset kertoo, että lääkärin mukaan tieto "hoidossa huomioitavista" asioista ei tullut tuonaikaisesta potilastietojärjestelmästä esiin muulla tavalla kuin erikseen hakemalla. Tiedot "kriittisistä riskeistä" puolestaan tulivat järjestelmästä näkyviin automaattisesti, mutta allergiatietoa ei ollut kirjattu kyseiseen kohtaan.

Lue myös

Lääkäri vetosi myös siihen, ettei pelkkä aikaisempi allerginen reaktio olisi poissulkenut antibiootin käyttämistä kyseisenä päivänä.

Käräjäoikeus katsoi, että potilaan hoidossa huomioitavat tiedot oli merkitty asianmukaisesti potilastietojärjestelmään. Lääkärillä olisi ollut mahdollisuus tarkistaa riskit ennen lääkehoidon aloittamista.

Lääkäri tuomittiin 50 päiväsakkoon, mikä tarkoittaa hänen tuloillaan maksettavaa 4 850 euroa.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030