Ajan­kohtai­sta

Terveyskeskuslääkärit vähissä Siun sotessa

Erityisesti Siilaisten terveysasemalla tilanne alkaa olla vaikea.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOp

Siun soten perusterveydenhuollossa Pohjois-Karjalassa kärsitään lääkäripulasta. Lääkärinvirkoja on 110, niistä täyttämättä 23. Pahin tilanne on Siilaisten terveysasemalla Joensuussa, missä 12 virkapohjaa on tähän asti hoidettu pääasiassa erikoislääkärimiehityksellä.

Nyt moni on uupunut ja vaihtanut työpaikkaa. Jäljellä on 1,5 erikoislääkäriä. Muita tehtäviä hoitavat sijaiset, jotka vaihtuvat pahimmillaan viikoittain. Myös hoitajista on krooninen pula.

– Kokeneet lääkärit ovat oman työn lisäksi auttaneet hoitajia ja kouluttaneet nuoria lääkäreitä. Ilman heitä kouluttaminen terveysasemalla ei ole mahdollista, sanoo Siun soten lääkäreiden pääluottamusmies Terhi Savolainen.

Savolainen kertoo, että useimmat terveysasemilta lähteneet lääkärit ovat pysyneet Siun soten palveluksessa, mutta ovat vaihtaneet töihin, joissa omaa työkuormaa on helpompi hallita, kuten kotisairaanhoitoon tai päivystykseen.

Epidemiamalli kuormittaa

Jos kaikki, jotka ovat lähtemisestä puhuneet, toteuttavat aikeensa, syksyllä tilanne on entistä huonompi. Savolaisen mukaan lääkärivaje voi jopa tuplaantua.

Mikä alueen terveysasemilla on ongelmana?

– Osa ongelmista juontuu kauas historiaan, osa on uudempia.

Viime aikoina tilannetta on pahentanut terveyskeskuslääkäreille määrätty päivystysvelvollisuus. Kun lääkäri on yön päivystämässä, hän on käytännössä kaksi päivää poissa terveysaseman päivätöistä.

Toinen kuormittava tekijä on korona.

– Meillä on siirrytty epidemiamalliin, jossa kaikki yhteydenotot pyritään hoitamaan samana päivänä.

Toimintamalli on tarkoitettu kriisitilanteeseen, eikä siinä ole otettu huomioon työkuorman rajaamista tai hoidon jatkuvuuden tukemista. Tilanteen pitkityttyä kuormitus on käynyt liian kovaksi.

Miten tästä eteenpäin?

Ongelmiin pyritään nyt puuttumaan. Siilaisella etsitään keinoja työkuorman keventämiseen. Alueen terveyskeskuksissa pohditaan myös laajemmin, miten epidemiamallia pystyttäisiin keventämään.

Lue myös

– Parhaillaan selvitellään, miksi tilanne on päässyt näin pahaksi. Henkilöstöä kuullaan. Moni terveysasemilta lähteneistä lääkäreistä on virkavapaalla. Toivottavasti saadaan luotua edellytykset sille, että he palaisivat takaisin terveyskeskustyöhön.

Jutun lähteenä on käytetty Terhi Savolaisen haastattelun lisäksi Karjalaisessa 28.2.2021 ilmestynyttä artikkelia.

Kirjoittajat

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030