Terveyskioski vähensi terveyskeskuksen kuormaa

Ylöjärvellä terveyskioski on parantanut palveluiden saatavuutta tuomalla yhden palvelupisteen lisää kunnan palvelukokonaisuuteen.

Terveyskioski vähensi terveyskeskuksen kuormaa Kuva 1 / 1

− Terveyskioski on antanut meille aihetta miettiä yleisesti ilman ajanvarausta toimivan vastaanottotoiminnan lisäämistä. Olemme pohtimassa laajemmin matalan kynnyksen palvelukokonaisuuden luomista Ylöjärvellä, kertoi Lahden perusturvajohtaja Kari Virta torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tampereen yliopiston laatiman loppuarviointiraportin mukaan Ylöjärven terveyskioskissa yhdistyvät pienen yksikön ja suppean hoitajatasoisen palveluvalikoiman edut, jotka mahdollistavat uudenlaisen kustannushallinnan. Ylöjärvellä terveyskioski on parantanut palveluiden saatavuutta tuomalla yhden palvelupisteen lisää kunnan palvelukokonaisuuteen. Myös asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Ylöjärven terveyskioskin kokonaiskustannukset olivat kahden vuoden ajalta alle 250 000 euroa. Terveyskioskissa oli käyntejä yli 16 000, mikä edustaa lähes kahta kolmasosaa pääterveysaseman käynneistä.

Tampereen yliopiston laatiman loppuarviointiraportin mukaan mukaan terveyskioskin hoitajavetoisuus ja ohut organisaatiorakenne luovat edellytyksiä terveydenhuollon uudenlaiselle kustannushallinnalle.

− Parhaimmillaan terveyskioskin matala kynnys ja avoin vastaanottotoiminta voivat vähentää palvelutuotannon välittömiä kustannuksia. Kuntien täytyisi tämän lisäksi kiinnittää huomiota terveyspalvelujärjestelmän kokonaisuuden toimivuuteen ja eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Järjestelmän välillisten kustannusten hallinta on siis myös erittäin tärkeää, toteaa kunnallistalouden professori Jarmo Vakkuri Tampereen yliopistosta.

Tutkimuksen mukaan asiakasvirtojen uudelleen organisoinnilla olisi mahdollista parantaa tuottavuutta, jos rutiiniluontoisia toimenpiteitä keskitettäisiin terveyskioskeihin ja terveyskeskuksissa keskityttäisiin vaikeisiin toimenpiteisiin. Tämä edellyttäisi kunkin palvelupisteen roolin tunnistamista ja kehittämistä sekä asiakaskysynnän ohjausta sen mukaan.

Terveyskioskit ovat osa Sitran kehittämishanketta. Sitrassa kerrotaan tavoitteena olevan, että seuraavan kahden vuoden aikana Suomeen perustettaisiin 50 terveyskioskia. Suomen kolmas terveyskioski avattiin Kotkaan eilen torstaina ja neljäs Lahteen syyskuun lopulla.

Ulla Järvi

Kuva: Pixmac

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.