Terveysneuvonta ei kohtaa miehiä
Jääkiekkoseura ja autokauppa avuksi?
Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ovat luultuakin yleisempiä - varsinkin miehillä. Tämä käy ilmi alustavista tuloksista, joita Dehkon 2D-hankkeen koordinaattori
Timo Saaristo
esitteli tiistaina kansainvälisessä diabeteksen ehkäisyn kongressissa Helsingissä.Suomen Dehko-projektiin kuuluvissa ehkäisyhankkeissa eri puolilla maata on tehostetusti seulottu diabeteksen riskitestillä suomalaisia terveydenhuollon asiakkaita.
- Seulonnan kautta on löydetty suuri määrä kohonneen diabetesriskin omaavia ihmisiä, joilla on yleensä myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Haaviin jääneistä miehistä noin 70 prosentilla ja puolella naisista oli jo jonkin asteinen sokeriaineenvaihdunnan häiriö, kertoi Timo Saaristo.
Saariston mukaan näyttää siltä, että erityisesti miehiä on vaikea tavoittaa ja siten saada terveysneuvonnan piiriin. D2D-hankkeessa onkin pyritty kehittämään keinoja löytää erityisesti ne miehet, jotka ovat sairastumisriskissä.
Esimerkiksi Oulussa ehkäisyprojektin terveysneuvojat "saivat kiinni" noin 800 työikäistä miestä ottamalla yhteistyökumppaneikseen paikallisen jääkiekkoseuran, kaksi autokauppiasta ja muutaman asuinkerrostalon. Kahdeksassa tapahtumassa jaettiin tietoiskumaisesti terveysneuvontaa ja noin 500 miestä täytti diabeteksen riskitestin. Kohonneen riskin pistemääriä kertyi joka kymmenennelle miehelle. Projektiväki kertoi saaneensa erinomaista palautetta miehiltä, jotka olivat tyytyväisiä heihin kohdistuneeseen huomioon.
Onnistuuko ehkäisy terveyskeskuksen arjessa?
D2D-projektin tavoitteena on ollut selvittää, onko DEHKO:n ehkäisyohjelmaa ylipäänsä mahdollista toteuttaa terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa.
- Nyt alustavien tulosten mukaan näyttää siltä, että seulonta ja myös terveysneuvonta onnistuvat terveydenhuollon arjessa, kommentoi Timo Saaristo.
Etenkin naisten elintapaohjaus on tuottanut hyviä tuloksia. Diabeteskongressissa esiteltiin erästä hanketta, jossa 2 900 naisen ryhmässä saatiin alle puolentoista vuoden seurannassa aikaan painonlasku, joka vähensi merkitsevästi naisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Miehiä oli mukana tuhatkunta, ja hekin onnistuivat laihtumaan, mutta heidän kohdallaan ei diabetesriskin pienenemistä voitu osoittaa.
"Kaupunki ja koti olkoot kuntosalimme"
- Kaupungin ja kodin pitäisi olla meidän kuntosalivälineitämme! julisti kanadalainen arkkitehti Avi Friedman diabeteskongressissa.
Pohjoisamerikkalaiset niittävät nyt autoilun ehdoilla muokatun yhteiskuntarakenteensa satoa lihovan ja rapistuvan kansansa kasvavina terveydenhuoltokuluina. Amerikkalaiset ja kanadalaiset viettävätkin tutkimusten mukaan keskimäärin viisi vuotta elämästään autossa työ-, kauppa- ja harrastusmatkoillaan.
Friedman osallistui Suomessa vellovaan Ideapark-keskusteluun terveysnäkökulmasta.
- Jos nykyihmistä todella halutaan suojella diabetekselta, kaupunkisuunnittelussa ei saa olla merkittävää sijaa auton käyttöön perustuville hypermarketeille, Friedman muistutti.
Kaupat siis lähelle koteja, lisää kävelykatuja, pieniä leikkipaikkoja ja puutarhapalstoja naapurustoon, siinä Avi Friedmanin teesit terveellisestä kaupungista.