1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Terveystiedon nettiportaali hyytyi
Ajan­kohtai­sta

Terveystiedon nettiportaali hyytyi

TerveSuomi.fi-sivustosta kaavailtiin portaalia, joka tarjoaisi kansalaisille terveyttä edistävää luotettavaa asiantuntijatietoa. Nyt portaalin etusivulla on lappu: "Ei ylläpidetä".

Terveystiedon nettiportaali hyytyi Kuva 1 / 1

TerveSuomi.fi-sivustosta kaavailtiin luotettavaa portaalia, joka tarjoaisi kansalaisille riippumatonta ja maksutonta terveyttä edistävää tietoa. Sisältöä sivustolle ovat tuottaneet muun muassa STM, THL, Evira, Työterveyslaitos, UKK-instituutti ja Valtiokonttori. Portaali avautui toukokuussa 2009, mutta nyt sen etusivulla kerrotaan, että osa tiedosta saattaa olla vanhentuneita, sillä TerveSuomea ei ylläpidetä.

Terveyttä tukeva yhden luukun palvelu on hyytynyt rahoituksen loppumiseen, kertoo THL:n viestintä- ja vaikuttamisosaston johtaja Päivi Väyrynen.

– Sosiaali- ja terveysministeriön rahoitus loppui, kun hanke saatiin valmiiksi. Vuoden alusta budjetti on ollut nolla euroa, joten resursseja sivuston ylläpitoon ei ole.

Pettymys myös järjestöille

Väyrysen mukaan TerveSuomen kohdalla kävi, kuten monen hankkeen kohdalla tuntuu käyvän: lopputulos tuotetaan, mutta sitä ei ole resursseja jalkauttaa tai ylläpitää.

Portaalin kohtalo on pettymys myös monille järjestöille, jotka ovat olleet mukana rakentamassa palvelua. Joidenkin järjestöjen omat suunnitelmat karahtivat kiville tai ainakin sotkeutuivat TerveSuomen myötä. Järjestöistä mukana ovat olleet muun muassa Sydänliitto, Diabetesliitto, Väestöliitto ja Mielenterveysseura.

Pitäisikö sivustolla kävijät nyt ohjata jonnekin muualle?

– Kaikki tieto ei vanhene hetkessä, mutta toista sivustoa, jonne kävijät voisi ohjata, ei ole. Duodecimin terveyskirjasto on suunnattu enemmänkin sairauksien hoitoon kuin terveyden edistämiseen, Väyrynen sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa on ratkaisematta luotettavan terveystiedon saanti. Asia, jonka merkitys on jatkuvassa kasvussa.

– Esimerkiksi Ruotsissa ja Iso-Britanniassa luotettavan terveystiedon löytymiseen internetistä on panostettu merkittävästi, Väyrynen vertaa.

"Auki, mutta valmistelussa"

STM:n neuvotteleva virkamies Annakaisa Iivari kertoo, että portaalin rahoitus saattaa löytyä valtiovarainministeriön SADe-ohjelman (sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma) kautta.

– Ohjelman keskeinen asia on tiedontuotanto ja tiedon jakelu. Sen kautta rahoitus tulee uudelleen käsittelyyn. Samalla tulee miettiä, mihin asti portaalin rahoitus on viranomaisen vastuulla, Iivari toteaa.

Iivari kertoo, että hankkeelle haettiin aikanaan pysyvää budjettirahoitusta, jota ei saatu.

– Stakesin ja KTL:n yhdistyessä rahan jakoa piti tarkastella uudestaan. Koordinointi vaatii pysyviä toimituksellisia resursseja, vaikka tieto tuotetaan muualla.

Hän on samaa mieltä Väyrysen kanssa siitä, että asian tärkeys on Suomessa edelleen suuri eikä TerveSuomea varten tehtyä työtä kannata kuopata.

TerveSuomi.fi:n kohtalo jää Iivarin mukaan uuden hallituksen päätettäväksi.

SLL 38/2008: Luotettavan terveystiedon napa

Terveystietoportaali Ruotsissa www.1177.se
Terveystietoportaali Iso-Britanniassa www.nhs.uk

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.