TGF-beetan signalointiaktiivisuus vaihtelee vaurioituneessa keuhkokudoksessa
Signalointiaktiivisuus oli pienentynyt keuhkokudosnäytteiden emfysemaattisilla alueilla ja suurentunut fibroottisilla alueilla, osoitti väitöstutkimus.
FL Outi Leppäranta huomasi väitöstutkimuksessaan, että TGF-beetan signalointiaktiivisuus vaihtelee vaurioituneen keuhkokudoksen eri alueilla: se oli pienentynyt keuhkokudosnäytteiden emfysemaattisilla alueilla ja suurentunut fibroottisilla alueilla. Fibroottisessa keuhkokudoksessa havaittiin merkittävää nousua myös TGF-beetan varastointiin ja aktivaatioon liittyvän proteiinin ilmentymisessä.
Perinteisesti on uskottu, että fibroblastifokukset muodostuvat aktiivisesti jakautuvista soluista. Tutkimustulosten mukaan näiden pesäkkeiden solut näyttäisivät kuitenkin olevan lepotilassa, niillä ei havaittu aktiivista solunjakautumista tai ohjelmoitua solukuolemaa. Tästä huolimatta myofibroblastit olivat säilyttäneet kykynsä ottaa vastaan TGF-beeta-välitteisiä signaaleja, mikä viittaisi siihen, että ne edelleen ylläpitävät soluväliaineen tuottoa.
Tehoseulontateknologiaa käytettiin ensimmäistä kertaa IPF-tutkimuksessa. Tulokset olivat lupaavia: molekyylikirjastojen seulonnoissa löytyi yksi TGF-beeta-perheen signalointiin vaikuttava yhdiste, jolla pystyttiin osoittamaan biologisesti merkittäviä antifibroottisia vaikutuksia keuhkofibroosin hiirimallissa.
FL Outi Leppärannan väitöstutkimus "Studies on TGF-beta family signalling in the diseased lung tissue" tarkastetaan 26.10.2012 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Kuva: Pixmac