THL ei tahdo soten läpimurron kaatuvan kynnykselle
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa ei ymmärretä, miksi taas pitäisi palata sote-keskustelussa lähtöruutuun. Erva-alueille pitäisi keskittää kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestäminen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteiteet olivat: vahvistaa peruspalveluita, integroida ne ja turvata palveluiden yhdenvertainen saanti joka puolella Suomea.
Nykyiset viisi ERVA-aluetta sopivat THL:n kannanoton mukaan hyvin sote-uudistuksen pohjaksi.
– Niiden järjestettäväksi ei tule kuitenkaan antaa yksinomaan erikoissairaanhoitoa, vaan yhtälailla kaikki perustason ja vaativan tason sosiaali- ja terveyspalvelut. Näin turvattaisiin sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet jopa ehdotettua mutta monia kysymyksiä aiheuttanutta nykyistä vaikeuksiin joutunutta vastuukuntamallia paremmin, toteaa THL:n johto.
Pelkkä erikoissairaanhoidon uudistaminen olisi hyvin outoa: sehän on tällä hetkellä sote-palveluiden toimivin osa. Hoitoon pääsy erikoissairaanhoitoon on lyhentynyt viime vuosina merkittävästi. Lisäksi suomalaiset sairaalat ovat Pohjoismaiden tuottavimpia.
Mikä voisi enää pilata sote-uudistuksen?
– Paluuta sote-keskustelun lähtöruutuun on hyvin vaikea ymmärtää. Uudistus on edennyt kirjavien vaiheiden jälkeen erittäin lupaavaan vaiheeseen. Ilmassa on jopa läpimurron mahdollisuus, uskoo THL.
– Sote-järjestämislakiehdotusta edelleen kehittämällä suomalaisista sote-palveluista on mahdollista tehdä näkemyksemme mukaan kansainvälisestikin kilpailukykyinen. Läpimurron edellytys on, että palveluiden järjestäminen annetaan kullakin alueella riittävän suuren järjestäjätahon, 4–5 ervan tai korkeintaan 20 sote-alueen tehtäväksi.
Riittävän iso palvelujärjestäjä voi siirtää voimavaroja joustavasti sosiaali- ja terveydenhuollon välillä, sekä perus- ja erityistason palvelujen välillä, väestön tarpeiden mukaan.
– Sote-uudistuksen voivat enää pilata suomalaiset itse, THL:n johto kärjistää.
Ulla Järvi
Kuva: Pixmac