Ajan­kohtai­sta

THL: Koronavarianttien osuus kasvaa koko maassa

Brittimuunnoksen osuus on HUS-alueella jo 60–70 prosenttia sekvensoiduista näytteistä.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Koronaviruksen varianttilöydösten määrä kasvaa koko maassa, ilmenee THL:n erilliskatsauksesta.

Muuntuneiden virusten osuus on HUS-alueen positiivisista koronanäytteistä ollut brittivariantin (B.1.1.7) osalta ollut 60–70 prosenttia ja Etelä-Afrikan muunnoksen (B.1.351) osalta kahdeksan prosenttia.

Muualla maassa muuntuneiden virusten osuudet ovat olleet noin 50 prosenttia ja viisi prosenttia. Brasilian variantista (P.1) Suomessa on tähän mennessä yksi havainto.

Tällä hetkellä seurataan brittivarianttia, Etelä-Afrikan varianttia ja Brasilian varianttia. Niillä on useita muutoksia piikkiproteiinia koodaavassa geenissä, mutta ne ovat kehittyneet itsenäisesti eri puolilla maailmaa.

Näiden lisäksi WHO on määrittänyt brasilialaisen P.2-kannan, kalifornialaiset B.1.427 ja B.1.429-kannat sekä B.1.525-kannan tehostetun seurannan alaisiksi.

Lisäksi on havaittu useita muita viruskantoja, joiden perimässä on samoja muutoksia kuin seurannan alaisilla varianteilla.

Jopa 40 prosenttia löydöksistä sekvensoidaan

Muuntuneita viruksia tunnistetaan sekvensoimalla koko viruksen perimä tai osa siitä. Positiivisista koronaviruslöydöksistä sekvensoidaan Suomessa tällä hetkellä jopa 40 prosenttia.

Lue myös

Epidemiologista seurantaa varten kaikista Suomen koronaviruslöydöksistä valitaan sekvensointiin viikottain otos, jolla voidaan arvioida tilannetta eri puolilla maata. Noin 800 positiivista näytettä viikossa ohjataan sekvensointiin yliopisto- ja keskussairaaloiden laboratorioista.

Koronapositiivisia näytteitä, joita on otettu ulkomailta saapuneilta henkilöiltä tai heidän kontakteiltaan, sekvensoidaan myös. Lisäksi sekvensoidaan näytteitä, jotka on kerätty poikkeavista tautiryppäistä tai tilanteista, joissa on havaittu poikkeuksellisen paljon jatkotartuntoja.

Koronavirusten sekvensointia tehdään Suomessa THL:ssä, HUSLABin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä, TYKS:ssä, Fimlabin ja Tampereen yliopiston yhteistyönä ja Vita-labin ja Biotekniikan instituutin yhteistyönä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030