1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL: Sote-kustannuksissa suuria alueellisia eroja
Ajan­kohtai­sta

THL: Sote-kustannuksissa suuria alueellisia eroja

Eroja selittävät muun muassa erilaiset tavat järjestää ja tuottaa sote-palveluja sekä erot palvelujen saatavuudessa.

THL: Sote-kustannuksissa suuria alueellisia eroja Kuva 1 / 1 Kuva: Fotolia

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset vaihtelevat merkittävästi alueittain, selviää Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen julkaisemista arviointiraporteista. Eroja selittävät muun muassa erilaiset tavat järjestää ja tuottaa sote-palveluja.

Lisäksi eroja selittävät palveluiden saatavuuden erot, mutta ei niinkään se, kuinka paljon alueen asukkaat todellisuudessa tarvitsevat palveluita.

THL:n raporteissa arvioidaan, miten julkiset sote-palvelut on järjestetty 20 sairaanhoitopiirin maantieteellisellä alueella.

Sote-kustannukset kasvavat merkittävästi tulevina vuosina, mikä tulee rasittamaan kuntatalouksia. THL:n arvioinneissa on tarkasteltu sekä sairaanhoitopiirien alueiden asukaskohtaisia kustannuksia että kustannuksia suhteessa palvelujen tarpeeseen.

– Taloustilanne näyttää hyvin vaikealta, kun palvelujen tarve kasvaa, mutta kuntien maksukyky ei, sanoo tiedotteessa THL:n tietoylijohtaja Pekka Rissanen.

Kuntien investointipaine lisääntyy myös vanhentuneen rakennuskannan myötä.

Asukasta kohden sote-menot ovat pienimmät Uudellamaalla ja korkeimmat Itä-Savossa, jossa ne ovat lähes 50 prosenttia Uuttamaata korkeammat. Kun lukuihin ynnätään mukaan asukkaiden palveluiden tarve, Uudenmaan kustannukset asukasta kohden ovat kuitenkin lähes keskitasoa.

Palvelujen tarpeeseen suhteutetut sote-nettomenot vaihtelevat hyvin paljon alueittain.

Lue myös

– On nähtävissä, että joillakin alueilla kustannuksia kasvattavat esimerkiksi laitosvaltaiset palvelut. Tai puutteet ikääntyvien palveluissa näkyvät runsaina päivystyskäynteinä. Hyvin toimivat lasten ja perheiden palvelut voivat puolestaan näkyä alhaisempina lastensuojelun kustannuksina, kuvailee Rissanen.

Palvelujen tarpeessa isoja eroja

Uudellamaalla on THL:n sairastavuusindeksin mukaan pienin palvelujen tarve. Korkein tarve on Pohjois-Savossa. THL:n mukaan on merkille pantavaa, että myös kuntakohtaiset erot voivat olla isoja.

Asukkaiden palvelujen tarve ja kuntien palveluihin käyttämät rahasummat eivät ole tasapainossa kaikilla alueilla, selviää arvioinneista.

– Palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden turvaamiseksi resursseja olisi käytettävä enemmän ja viisaasti kohdentaen sellaisilla alueilla, joilla palvelujen tarve on suurempi, Rissanen sanoo.

THL:n sote-palveluiden tilannetta valtakunnallisesti tarkasteleva kansallinen raportti julkaistaan keväällä.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.

Ajassa
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaeristyskeskus oli pakko sulkea

Koronaeristyskeskus Lesboksen saarella Kreikassa jouduttiin sulkemaan, koska paikallisviranomaiset määräsivät kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhkasivat oikeustoimilla.

Tieteessä
Uutta tietoa diabeetikon jalan ahtauttavasta valtimotaudista

Alaraajojen valtimotauti diabetesta sairastavalla aiheuttaa korkean kuolemanriskin ja valtimohaava alaraajan amputaatioriskin väitöstutkimuksen perusteella.