1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tiedonkulku lääkäriltä 
etäomaishoitajalle takkuilee
Ajan­kohtai­sta

Tiedonkulku lääkäriltä 
etäomaishoitajalle takkuilee

Etäomaishoitajat kaipaavat virallista statusta ja roolinsa kirjaamista lakiin.

Tiedonkulku lääkäriltä 
etäomaishoitajalle takkuilee Kuva 1 / 1

Etäomaishoitajat kaipaavat virallista statusta ja roolinsa kirjaamista lakiin muun muassa siksi, että heidän tiedonsaantinsa lääkäriltä takkuaa.

Anna-Maija Saastamoinen Oulun Seudun omaiset ja läheiset ry:stä sanoo, että tieto ei kulje etenkään silloin, kun hoidettava ei itse pysty tai halua kertoa voinnistaan tai lääkityksestään.

Nykyinen vanhuspalvelulaki ei sano etäomaishoidosta mitään, vaikka vanhusten kotona asumista tuetaankin.

Etäomaishoitaja-termi on monelle lääkärille outo, vaikka lääkärit tapaavat etäomaishoitajia työssään useinkin.

– Etäomaishoitajat huolehtivat läheisensä asioista etäältä. Fyysisesti auttaminen tapahtuu lähinnä viikonloppuisin ja lomilla. Viikolla etäomaishoitajat ovat yhteydessä hoidettavaansa puhelimitse. Usein yhdellä etäomaishoitajalla on useampi huollettava, kuten iäkkäät vanhemmat, Saastamoinen sanoo.

Lupa kertomiseen 
tarvitaan aina

Geriatrian vastuuylilääkäri Maija-Liisa Seppänen Oulun yliopistollisesta sairaalasta kuuli etäomaishoitaja-termistä vastikään. Hän pitää sitä ymmärrettävänä.

Seppäsen mukaan on tärkeää, että lääkärillä olisi lupa kertoa potilaan asioista omaiselle. Omainen voi huolehtia esimerkiksi potilaan lääkityksestä tai tunnistaa lääkkeiden sivuvaikutukset.

– Lääkäri saa kertoa tietoa potilaan asioista, jos potilas antaa luvan. Lupa tarvitaan aina. Jos omainen soittaa ja papereissa ei ole merkintää siitä, saako antaa tietoja, silloin omaista kuunnellaan, mutta mitään ei kerrota.

Myös muistisairailta on kysyttävä lupa hänen asioidensa kertomiseen. Muistisairas on yleensä pätevä antamaan luvan, vaikka ei muistaisi koko asiaa seuraavana päivänä.

Etäomaishoitaja ei saa tukea

Maija-Liisa Seppänen ei ole nähnyt ongelmia tiedonkulussa, mutta painottaa, että etäomaishoitajien rooli pitäisi saada kirjattua lakiin.

Anna-Maija Saastamoisen mukaan ongelmia on esimerkiksi siinä, että lähiomaiseksi merkitsemätön omaishoitaja ei välttämättä saa olla mukana lääkärin vastaanotolla. Joskus lääkäri ei myöskään ymmärrä etäomaishoitajan vastuuta hoidettavastaan.

Etäomaishoitajat toivovat, että heidät tunnustettaisiin palveluketjussa. He tarvitsisivat muun muassa joustoja työaikaan.

– Omaishoidon tuki tulisi ehdottomasti ulottaa etäomaishoitajiin, varsinkin niissä tapauksissa jossa matkustaminen toiselle paikkakunnalle on viikoittaista, Maija-Liisa Seppänen painottaa.

Suomessa on yli 65 000 etäomais­hoitajaa. Eniten heitä on vanhusten ja mielenterveyspotilaiden hoidossa.

Anni Jyrinki
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Kulttuuria, kulttuuria!

Kulttuuria ei anneta ylhäältä, vaikka sitä pitää johtaa sieltä, kirjoittaa Sally Leskinen.

Ajassa
Halila ja Myllymäki saivat tunnustukset

Kunniamerkit jaettiin Viron lääkäriliiton Eesti Arstide Liit satavuotisjuhlassa.

Ajassa
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin

Palkinnot saivat muiden muassa valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti ja lääkäri Anni Saukkola.

Ajassa
Kouluterveyskysely: Yksinäisyyden tunne on yleistynyt

Iso osa lapsista ja nuorista on silti tyytyväisiä elämäänsä.

Ajassa
Vilpitöntä tiedettä

Plagiointi on tavallisempaa kuin ­tulosten sepittäminen ja tekaistut havainnot, sanoo Aleksi Tornio.

Tieteessä
Rintakehän sädehoito nuoruudessa ja rintasyöpäriskin arviointi

Lapsuuden tai nuoruuden aikana sädehoitoa rintakehän alueelle saaneista jopa joka kolmannelle kehittyy rintasyöpä 50 ikävuoteen mennessä.