Ajan­kohtai­sta 10/1996 vsk 51 s. 1071

Tieto Suomen astmaohjelmasta leviää maailmalle

Euroopan johtava allergologialehti Clinical & Experimental Allergy julkaisi supplementtinaan tämän vuoden tammikuussa numeron, joka sisältää Suomen Astmaohjelman 1994-2004 englanniksi käännettynä. Näin julkaistuna ohjelma leviää usean tuhannen kappaleen painoksena eri puolilla maailmaa työskentelevien allergologien tutustuttavaksi ja arvioitavaksi.

Ohjelman laati sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä, ja se julkaistiin Suomessa vuonna 1994. Ohjelmaa on saatavana myös ruotsinkielisenä, ja sen teksti on käännetty myös venäjäksi. Ministeriössä valmistellaan parhaillaan seurantaryhmän asettamista astmaohjelmaa varten.

Myös globaalinen astmaohjelma on parhaillaan kehitteillä. Sitä suunnittelevat yhteistyössä WHO ja Yhdysvaltojen National Heart, Lung and Blood Institute. Hanketta rahoittaa 14 kansainvälistä lääkeyritystä, ja sen nimeksi on annettu The Global Initiative on Asthma eli GINA. Puheenjohtajana on belgialainen professori Romain Powels. Ohjelman tavoitteena on estää 70 % astmakuolemista maailmassa.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030