Tietojärjestelmien puutteet riski potilaille
Hoitosuunnitelmasta on hyötyä vasta, kun se on terveydenhuollon tietojärjestelmän ydin, jonka ympärille rakentuu potilaan tilan, lääkityksen ja hoitovasteen seuranta.
eHealth-valiokunta korostaa, että hoitosuunnitelmasta on hyötyä vasta, kun se on terveydenhuollon tietojärjestelmän ydin, jonka ympärille rakentuu potilaan tilan, lääkityksen ja hoitovasteen seuranta. Tällöin pitkäaikaissairaat ja riskiryhmiin kuuluvat potilaat saavat esimerkiksi automaattisesti kutsun tarvitsemiinsa tutkimuksiin ja heidän terveydentilansa muutoksiin voidaan reagoida ajoissa.
Potilastietojärjestelmien sisällöllisellä ja toiminnallisella uusimisella on kiire. Työikäisiä potilaita ja vanhuksia menehtyy päivittäin sairauksiin, jotka kunnollisen tunnistamis- ja seurantajärjestelmien puuttuessa jäävät ilman hoitoa.
Hoitosuunnitelmien tulee olla keskeisessä asemassa myös terveydenhuollon kansallisessa tietoarkistossa (KanTa), johon kootaan kaikki terveyskeskuksissa ja sairaaloissa kertyvät potilastiedot. Tämä asettaa uuden haasteen KanTa-arkiston kehittämiselle. Tavoitteena on, että hoitosuunnitelmat saadaan joustavasti kaikkien hoitoon osallistuvien tahojen käyttöön.
eHealth valiokunta katsoo, että tietoteknologian kehitys Suomessa ei ole toistaiseksi lunastanut sille asetettua roolia terveydenhuollon uudistajana, vaan monet elinkaarensa loppuvaiheessa olevat ohjelmat ovat pikemminkin jarruna kehitykselle. Tietojärjestelmiin sisältyy nykyisellään puutteita ja virheitä, jotka muodostavat riskitekijän potilaiden hoidossa. Liitto on ilmoittanut havaitsemistaan virheistä sekä ohjelmistojen toimittajille että viranomaisille.
Lue aiheesta lisää perjantain Lääkärilehdestä, s. 779.
Kuva: Pixmac