Lehti 32: Ajan­kohtai­sta 32/1994 vsk 49 s. 3348

Tietokone apuun proteesin valmistukseen

Proteesisäätiö on hankkinut laitteiston, jossa tietokonetta käytetään ensimmäistä kertaa Suomessa apuna proteesin valmistuksessa. Koneen- ja talonrakennuksessa tietokoneavusteinen suunnittelu on ollut käytössä yleisesti jo yli kymmenen vuoden ajan.

Proteesinvalmistukseen tarkoitettu tietokoneavusteinen mitanottolaitteisto esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1983, ja kehitystyötä on jatkettu siitä lähtien. Proteesisäätiö oli mukana vuonna 1986 käynnistyneessä yhteispohjoismaisessa kehitysprojektissa. Sen tuottaman prototyypin jatkokehityksen tuloksena syntynyt CAPOD-laitteisto (CAPOD Systems Ab) on Proteesisäätiön mukaan tällä hetkellä markkinoiden kehittynein.

Laitteisto koostuu tietokoneesta, näyttöpäätteestä, optisesta lukijasta ja jyrsinkoneesta. Optisella lukijalla siirretään amputaatiotyngän mitat tietokoneen muistiin. Mitat otetaan lasersäteen ja videokameran avulla. Mitoista muodostuu näyttöpäätteelle tyngän kuva ("kipsimalli"), jota voidaan muotoilla hiiren avulla. Seuraava vaihe on kipsipositiivin jyrsintä täysautomaattisella jyrsinkoneella. Tämän jälkeen proteesi valmistetaan kuten ennenkin.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030