1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tietokonepelit voivat parantaa fyysistä kuntoa
Ajan­kohtai­sta

Tietokonepelit voivat parantaa fyysistä kuntoa

Vaihtoehtoisia pelimuotoja kehitetään terveysongelmien välttämiseksi. Liikunnallinen pelaaminen vaikuttaa muun muassa peruskestävyyteen, lihasvoimaan ja koordinaatiokykyyn.

Tietokonepelien pelaamista pidetään yleisesti fyysisesti passivoivana sekä käsiä, selkää ja silmiä rasittavana harrastuksena. Uudenlaiset, liikunnalliset tietokonepelit voivat kuitenkin parantaa pelaajan kuntoa, kertoo tuore väitöstutkimus.

Tutkimuksen mukaan liikunnallisella pelaamisella on positiivisia vaikutuksia pelaajien peruskestävyyteen, lihasvoimaan, koordinaatiokykyyn sekä reaktionopeuteen. Kehollinen pelivuorovaikutus voi saada pelin tuntumaan realistisemmalta. Haittapuolena on se, että pelissä toistetut liikkeet voivat ohjata vääriin toimintamalleihin pelitilanteen ulkopuolella.

Fyysinen pelaaminen perustuu koko kehon tai isojen lihasryhmien käyttöön tietokonepelin ohjaamiseksi. Ideana on, että pelaaja joutuu ponnistelemaan fyysisesti ja kehittämään liikunnallisia taitojaan. Kehollinen vuorovaikutus perustuu uudenlaisten peliohjaimien, kuten web-kameroiden, sensoreiden ja urheiluvälineitä simuloivien ohjaimien käyttöön.

Tutkimus korostaa fyysisen pelaamisen sosiaalisia puolia. Fyysinen pelaaminen tarjoaa pelaajille kehollisen ilmaisun mahdollisuuksia ja taitavimpia pelaajia ihaillaan. Erityisesti tanssipelaamisen ympärille on syntynyt laajoja peliyhteisöjä, joiden piirissä tuhannet nuoret harjoittelevat ja kilpailevat urheilijoiden tapaan.

Tutkimusta tehtiin kolmessa tapaustutkimuksessa, joissa kohderyhminä olivat lapset, taistelulajien harrastajat ja tanssipelaajat.

DI Johanna Höysniemen väitöstyö kuuluu vuorovaikutteisen teknologian alaan, ja se tarkastetaan Tampereen yliopistossa.

Tutkimuksen mukaan on tärkeää, että myös vaihtoehtoisia peliohjauksen muotoja kehitetään terveysongelmien välttämiseksi. Tavalliset, digitaaliset pelit voivat olla yhtenä osatekijänä liikalihavuuden lisääntymiseen länsimaissa.

Miia Soininen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.