1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tietyillä potilailla sydänsairauksien riski suurempi kuin rintasyövän uusimisen
Ajan­kohtai­sta

Tietyillä potilailla sydänsairauksien riski suurempi kuin rintasyövän uusimisen

Sydän- ja verisuonitautien riski oli ainakin yhtä suuri kuin rintasyövän uusimisen riski kymmenen vuoden seurannassa naisilla, joiden hormonireseptiivistä rintasyöpää oli hoidettu aromataasi-inhibiittorilla.

Tietyillä potilailla sydänsairauksien riski suurempi kuin rintasyövän uusimisen Kuva 1 / 1

Sydän- ja verisuonitautien riski oli ainakin yhtä suuri kuin rintasyövän uusimisen riski kymmenen vuoden seurannassa naisilla, joiden hormonireseptiivistä rintasyöpää oli hoidettu aromataasi-inhibiittorilla.

Yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän tutkimasta 242:sta postmenopausaalisesta naisesta 78 prosentilla kardiovaskulaaristen tautien riski oli vähintään yhtä suuri kuin rintasyövän uusimisen. Mittareina tutkijat käyttivät muun muassa muokattua Framingham-pisteytystä.

Tutkijoiden mukaan syytä selittää muutama tekijä. Naisilla, joiden "sydämen ikä" oli yli 65 vuotta, oli 16 kertaa suurempi riski sydäntauteihin, kuin sitä "nuoremman" sydämen naisilla.

Tutkijat laskivat "sydämen iän" pisteytystyökalulla riskitekijöiden ja naisen biologisen iän pohjalta.

Jos rintasyöpä oli hyväennusteinen (kasvain alle 2 cm tai stage 1), sydäntautien riski oli suurempi kuin syövän uusimisen. Tilanteessa, jossa kasvaimen histologinen gradus oli 1 tai 2 tahi jossa syöpä ei ollut levinnyt kainaloihin, kardiovaskulaarinen riski oli kolme kertaa suurempi kuin syövän uusimisriski.

Tutkijoiden mukaan kliinikoiden olisi syytä keskustella postmenopausaalisten, rintasyövästä toipuneiden naisten kanssa sydän- ja verisuonitautien vaaroista ja siitä, miten niitä voidaan ehkäistä.

American Society of Oncologyn symposiumissa esitellyn tutkimuksen rahoittivat National Institutes of Health, eksemestaania valmistava Pfizer sekä letrotsolia valmistava Novartis.

Tutkijaryhmän mukaan sydän- ja verisuonitaudit ovat naisten yleisin kuolinsyy USAssa. Tämän vuoden kuluessa arviolta 182 000 yhdysvaltalaisnaista sairastaa rintasyöpää. Heistä 42 prosenttia on yli 65-vuotiaita potilaita, joilla diagnosoidaan syöpä ensimmäistä kertaa.

Jaana Ahlblad
kuva Pixmac

Lyhytkin trastutsumabihoito estää rintasyövän uusimia/ Lääkärilehti 12/09

Puolet rintasyövän uusimista ilmaantuu vasta viiden vuoden jälkeen/ Lääkärilehti 4/09

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.