Ajan­kohtai­sta

Tietyillä potilailla sydänsairauksien riski suurempi kuin rintasyövän uusimisen

Sydän- ja verisuonitautien riski oli ainakin yhtä suuri kuin rintasyövän uusimisen riski kymmenen vuoden seurannassa naisilla, joiden hormonireseptiivistä rintasyöpää oli hoidettu aromataasi-inhibiittorilla.

Kuvio 1
http://www.laakarilehti.fi/pics/sydantauti_by_Dimitriy_Melnikov_Pixmac.jpg

Sydän- ja verisuonitautien riski oli ainakin yhtä suuri kuin rintasyövän uusimisen riski kymmenen vuoden seurannassa naisilla, joiden hormonireseptiivistä rintasyöpää oli hoidettu aromataasi-inhibiittorilla.

Yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän tutkimasta 242:sta postmenopausaalisesta naisesta 78 prosentilla kardiovaskulaaristen tautien riski oli vähintään yhtä suuri kuin rintasyövän uusimisen. Mittareina tutkijat käyttivät muun muassa muokattua Framingham-pisteytystä.

Tutkijoiden mukaan syytä selittää muutama tekijä. Naisilla, joiden "sydämen ikä" oli yli 65 vuotta, oli 16 kertaa suurempi riski sydäntauteihin, kuin sitä "nuoremman" sydämen naisilla.

Tutkijat laskivat "sydämen iän" pisteytystyökalulla riskitekijöiden ja naisen biologisen iän pohjalta.

Jos rintasyöpä oli hyväennusteinen (kasvain alle 2 cm tai stage 1), sydäntautien riski oli suurempi kuin syövän uusimisen. Tilanteessa, jossa kasvaimen histologinen gradus oli 1 tai 2 tahi jossa syöpä ei ollut levinnyt kainaloihin, kardiovaskulaarinen riski oli kolme kertaa suurempi kuin syövän uusimisriski.

Tutkijoiden mukaan kliinikoiden olisi syytä keskustella postmenopausaalisten, rintasyövästä toipuneiden naisten kanssa sydän- ja verisuonitautien vaaroista ja siitä, miten niitä voidaan ehkäistä.

American Society of Oncologyn symposiumissa esitellyn tutkimuksen rahoittivat National Institutes of Health, eksemestaania valmistava Pfizer sekä letrotsolia valmistava Novartis.

Tutkijaryhmän mukaan sydän- ja verisuonitaudit ovat naisten yleisin kuolinsyy USAssa. Tämän vuoden kuluessa arviolta 182 000 yhdysvaltalaisnaista sairastaa rintasyöpää. Heistä 42 prosenttia on yli 65-vuotiaita potilaita, joilla diagnosoidaan syöpä ensimmäistä kertaa.

Jaana Ahlblad
kuva Pixmac

Lyhytkin trastutsumabihoito estää rintasyövän uusimia/ Lääkärilehti 12/09

Puolet rintasyövän uusimista ilmaantuu vasta viiden vuoden jälkeen/ Lääkärilehti 4/09

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030