Tilastointi onnistuu terveyskeskuksessakin
Toimiva tietojärjestelmä tuottaa kullanarvoista tilastotietoa potilaiden hoidosta, todistetaan Paimion-Sauvon terveyskeskuksessa. Effican mahdollistamia seurantaraportteja on Turun lähellä tehty säännöllisesti. Vuodesta 1998 lähtien on painotettu erityisesti verenpaine- ja diabetespotilaiden seurantatietojen keräämistä.
- Pienissäkin terveyskeskuksissa voi analysoida ja ennakoida väestön tarvitsemia terveyspalveluita seuraamalla rekistereitä ja tietokantojen tietoja. Luotettava tilastointi ei aina vaadi suuria massoja, muistuttaa tutkija
Päivi Ovaskainen
Turun yliopistosta.- Kunhan vaan ei laiminlyödä kirjaamisia edes kiireessä, sanoo Paimion-Sauvon terveyskeskuksen erikoislääkäri
Merja Laine
.Tiedolla tavoittaa poliitikonkin
Paimion-Sauvon terveyskeskus otti Effica-järjestelmän käyttöön 1996. Nyt sitä käytetään myös vuodeosastolla ja kotisairaanhoidossa. Laine kehuu käyntisyiden ja diagnoosien kirjaamista kiitettäväksi.
- Niinpä tiedämme esimerkiksi sen, että kakkostyypin diabeetikkojen verenpainelukemat ja lipidiarvot ovat kymmenessä vuodessa laskeneet. Samaan aikaan potilaat ovat myös valitettavasti lihoneet. Erityisesti dieettihoidossa olevilla lihavuuden hoito ei ole onnistunut, vaan useampi kuin joka kolmas on vaikeasti tai sairaalloisesti lihava, Laine piirtää arjen kuvaa tilastodiagrammeista.
Seurannat ovat kullanarvoisia potilastyössä, mutta myös yhteydenpidossa kunnan rahakirstun vartijoihin. Kun lääkärillä on näyttää kovaa tilastofaktaa hoidon vaikuttavuudesta tai sen puutteista, poliitikkokin ymmärtää.
Saisiko tärkeimmät tiedot yhdelle ruudulle?
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri yrittää muiden piirien tavoin pysytellä valtioneuvoston kansalliselle potilastietoarkistolle asettamien kovien tavoitteiden kyydissä. Erilaisten tietojärjestelmien sovittaminen yhteen on ongelmista vain yksi.
- Olennaista on myös ratkaista se, mitä kertyvälle tiedolle tehdään. Mikä kannattaa tallettaa ja mikä ei, sanoo Päivi Ovaskainen.
- Pahimmillaan jokainen tutkimustulos ja toimenpide on kirjattu eri tiedostoihin, joten ei ole mikään ihme, jos lääkäri ei kiireessä tule tarkistaneeksi kaikkia. Tärkeimpien tietojen pitäisi olla samalla ruudulla, sanoo terveyskeskuslääkäri Jouni-Pekka Tammi Turun terveyskeskuksesta.
Hän on huolissaan siitä, että lääkärit ovat alkaneet turtua tietojärjestelmien ongelmiin.
- Kun yritys ei halua korjata olennaisiakaan virheitä tai korjaamiseen tarvitaan aina kovaa vääntöä, luottamus kyllä menee.