1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Timo Kaukosesta tulee uusi piiriylilääkäri
Ajan­kohtai­sta

Timo Kaukosesta tulee uusi piiriylilääkäri

– Pitää huolehtia lääkärin ja potilaan eduista muutoksissa, Lääkäriliiton OYS:n erityisvastuualueen uusi piiriylilääkäri sanoo.

Timo Kaukosesta tulee uusi piiriylilääkäri Kuva 1 / 1 Kuva: Marjo Kaarteenaho-Kaukonen

Timo Kaukonen, 54, on valittu Lääkäriliiton OYS:n erityisvastuualueen uudeksi piiriylilääkäriksi. Hän aloittaa tehtävässään tammikuussa.

Moni muistaa Kaukosen useista Lääkäriliiton luottamustoimista takavuosilta. Hän toimi muun muassa liiton hallituksen puheenjohtajana 2009–2011.

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kaukonen on toiminut pitkään myös Oulun yliopistollisessa sairaalassa, viimeksi tulosaluejohtajana.

Viime vuodet hän on työskennellyt yksityissektorilla Oulussa.

Halu vaikuttaa on säilynyt

Mikä sai sinut hakemaan Lääkäriliiton piiriylilääkäriksi, Timo Kaukonen?

– Mikä herätti vanhan sotaratsun, niinkö? Kaukonen naurahtaa puhelimessa.

Hän kertoo kaiken lähteneen liikkeelle siitä, että hän on seurannut huolestuneena sivusta Suomen terveydenhuollon kehitystä.

– Pitäisi tapahtua paljon, mutta tapahtuu aika vähän.

Kaukonen haluaa vaikuttaa. Se halu ei ole kadonnut mihinkään sen jälkeen, kun hän lopetti viimeisetkin luottamustoimet Lääkäriliitossa 2015.

Lääkäriliitto on Kaukosen mukaan hyvä vaikuttamiskanava, mutta poliitikoksi hän ei itseään miellä. Kun piiriylilääkärin työtehtävä tuli alkusyksystä auki, hän päätti "kokeilla kepillä jäätä".

Pohjoisessa on vireillä paljon

Pohjoisen piiriylilääkärillä riittää työsarkaa. Jos sotessa muuten tapahtuukin vähän, pohjoisessa on vireillä monia uusia kuvioita.

– Täällä ollaan perustamassa osuuskuntaa, täällä on Suomen suurin sairaalaulkoistus. Lisäksi OYS ja Oulun kaupunki tekevät voimakkaasti integraatiota.

– Pitää huolehtia siitä, että näissä muutoksissa kohtaavat sekä lääkärin että potilaan edut, Kaukonen jatkaa.

Jatkaa Mantelitumakkeessa

Lähdettyään OYS:sta Kaukonen on toiminut muun muassa toimitusjohtajana Caritas Palvelut Oy:ssä ja Caritas Lääkärit Oy:ssä.

Sitten Kaukonen siirtyi toimitusjohtajaksi Design Valkeaan, joka on viestintään ja markkinointiin keskittyvä yritys. Sen asiakkaista suurin osa on lääketeollisuuden ja terveydenhuoltoalan toimijoita.

Piiriylilääkärin tehtävä on osa-aikainen. Muun ajan Kaukonen jatkaa omassa yrityksessään, Mantelitumake Oy:ssä.

Lue myös

– Toimeksiannot ovat pääosin johtamisen konsultointia sosiaali- ja terveysalalla.

Kokeneita hakijoita oli monta

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen kertoo, että OYS:n piiriylilääkärin tehtävään oli "lukuisia kokeneita ja hyviä hakijoita".

Piiriylilääkärin tehtävänkuva on monipuolinen.

– Tehtävänkuvaa painotetaan nyt siihen suuntaan, että haluamme korostaa alueellisen sidosryhmäyhteistyön vahvistamista, Pärnänen kertoo.

Kaukosesta tulee OYS-ervan kolmas piiriylilääkäri. Nykyinen tehtävänhaltija Timo Tuovinen lopettaa tammikuussa jatkaakseen erikoistumistaan päätoimisesti OYS:ssa. Tuovisen edeltäjänä toimi Annu Tertsunen.

Kirjoittajat
Heli Väyrynen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.