Ajan­kohtai­sta

Toisen potilaan väitetään päässeen HIV-remissioon

Ensimmäisestä tapauksesta on jo kymmenen vuotta.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Tutkijat väittävät saaneensa HI-viruksen ihmisellä geenimuuntelun kautta remissioon. Potilastapauksen julkisti Nature-lehti. Artikkelin taustalla on tutkijoita muun muassa Cambridgen ja Oxfordin yliopistoista.

Potilasta hoidettiin, kuten ensimmäistäkin tapausta, kantasolusiirroilla luovuttajilta. Molempia potilaita hoidettiin kantasolusiirroilla luovuttajilta, joilla oli HIV:lle luontainen vastustuskyky. Se perustuu molemmilta vanhemmilta perittyyn mutaatioon CCR5-kemokiinireseptorissa. Sitouduttuaan solun pinnan CD4-reseptoriin HI-virus käyttää CCR5:tä niin sanottuna fuusioreseptorina tunkeutuakseen ihmisen soluihin, mutta mutaatio estää tämän

Uudemmalla potilaalla remissio on kestänyt 18 kuukautta antiretroviraalilääkityksen lopettamisen jälkeen. Artikkelin mukaan on silti vielä mahdotonta sanoa, onko potilas lopullisesti parantunut.

HIV:n ainoa hoito on toistaiseksi ollut elinikäinen lääkitys. Lääkkeet pystyvät estämään infektion etenemisen AIDS:ksi, joka tarkoittaa pitkälle edennyttä immuunikatoa ja siitä aiheutuvia liitännäissairauksia.

Pysyvä hoitomuoto olisi tärkeä varsinkin kehitysmaissa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vuonna 2017 maailmassa oli 36,9 miljoonaa HIV/AIDS-potilasta. 59 prosenttia heistä söi antiretroviruslääkkeitä. HIV-peräisiin sairauksiin kuolee noin miljoona ihmistä vuodessa, ja lääkeresistentit kannat ovat yleistymässä.

Lue myös

Remissioon saatu mies haluaa pysyä nimettömänä. Hänellä diagnosoitiin HIV-infektio vuonna 2003. Hoitoon kuului lääkkeiden lisäksi kemoterapiaa.

Tutkijat varoittavat, ettei heidän lähestymistapansa sovi standardiksi HIV-hoidoksi, koska kemoterapia on myrkyllistä. Tulos antaa kuitenkin toivoa siitä, että uudet hoitostrategiat voivat eliminoida taudin kokonaan, tutkijat kirjoittavat.

Ensimmäinen remissioon saatu potilas oli saksalainen. Hän sairastui leukemiaan, johon kemoterapia ei tehonnut, ja siksi päätettiin kokeilla kantasoluhoitoa, joka paransi leukemian ja samalla hävitti HI-viruksen.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030