Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/1994 vsk 49 s. 50

Toivonpilkahdus flunssakurjuuteen

Ruotsalaisen lääkärin Nils Åbergin alustava tutkimus natriumkromoglikaattivalmisteen tehosta flunssaoireisiin herätti huomiota A-virusepidemian koettelemissa pohjoismaalaisissa.

Nils Åberg on lastenlääkäri ja allergologi, joka kliinisen työnsä ohessa tekee allergiatutkimusta. Lomudal-tutkimuksen idea syntyi viisi vuotta sitten sattumalta tehdystä havainnosta.

Tieteellisin menetelmin tehty, mutta pieneen aineistoon ja ly- hyeen seurantaan perustunut tutkimus esiteltiin joulukuussa Ruotsin Riksstämmassa. Tutkimusselostuksen tiivistelmä on julkaistu kokouksen esitelmäkirjassa.

Plasebovertailun avulla tehtyyn kaksoissokkotutkimukseen otettiin ylähengitysteiden tulehdusoireisiin vasta sairastuneita aikuisia, joilla ei ollut hengitysteiden allergiaa. Lopullisessa aineistossa oli 118 henkilöä, joista Lomudalia sai 64 ja plaseboa 54.

Potilaat käyttivät viikon ajan joko Lomudalia tai plaseboa nenäsumutteena (5,2 mg kumpaankin sieraimeen) ja inhalaatioina (20 mg). Valmisteita otettiin kahtena ensimmäisenä vuorokautena joka toinen tunti päiväsaikaan ja sen jälkeen kahdesti päivässä viitenä vuorokautena. Potilaat pitivät päiväkirjaa oireistaan nelijakoisella asteikolla: ei oiretta-voimakas oire. Tutkimusjakson jälkeen he antoivat yleisarvion lääkityksensä tehosta.

Lomudalia saaneessa ryhmässä kaikki oireet yhteenlaskettuina (kurkkukipu, aivastukset, nuha, nenän tukkoisuus, yskä ja ääniongelmat) olivat lieventyneet tilastollisesti merkitsevästi nopeammin kuin plaseboryhmän.

Lue myös

Yksittäisistä oireista Lomudal lievitti tehokkaimmin ääniongelmia ja yskää, mutta vaikutus oli samansuuntainen kaikkiin tarkasteltuihin oireisiin sekä lisäksi taudin aiheuttamaan väsymykseen. Lomudalia saaneista potilaista 73 % ja plaseboa saaneista 23 % piti saamaansa lääkitystä erittäin tai melko tehokkaana tautinsa hoidossa.

Alustavia havaintoja selvitetään kansainvälisessä monikeskustutkimuksessa, jonka aineistoksi tulee eri-ikäisiä potilaita mm. työterveyshuollosta. Pohjoismaalaisten lisäksi tutkimukseen osallistuu ranskalaisia potilaita

Suomalaiseksi yhteistyökumppaniksi on tulossa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jossa tutkimus todennäköisesti tehdään helmikuussa. Aineistoon tulee tutkimusta laitoksessa johtavan LL Mikael Nyströmin mukaan 100 opiskelijaa, joita seurataan Åbergin esitutkimuksessa käyttämin menetelmin kolme viikkoa. (EP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030