Triage löi läpi päivystyksissä
Siirtyminen triage-aikaan on tapahtunut Suomessa kuin itsestään. Nyt luokittelu on päivystyksissä enemmän sääntö kuin poikkeus.
Siirtyminen triage-aikaan on tapahtunut Suomessa kuin itsestään. Nyt luokittelu on päivystyksissä enemmän sääntö kuin poikkeus.
Terveydenhuollon yksikköjen kasvaessa ja keskittyessä kiireellisyysluokittelusta tulee entistä välttämättömämpi työkalu.
Turussa rakennetaan nyt päivystystiloja, joissa triagen vaatimukset on huomioitu alusta lähtien.
− Uuteen päivystykseen ei enää saapastella noin vain. Hoitaja ottaa potilaan vastaan triage-huoneessa, missä ensiarvio ja luokittelu tapahtuvat. Myös saattajat jäävät pääsääntöisesti triage-alueen ulkopuolelle, kertoo yhteispäivystyksen projektipäällikkönä toimiva yleislääketieteen erikoislääkäri Eero Kitinoja.
Nopeasti käy ilmi, että Turussa parhaillaan rakenteilla olevassa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon alueellisessa yhteispäivystyksessä toimitaan kirjaimellisesti alusta lähtien yhtenäisin triage-periaattein. Käyttöön uudet tilat otetaan vuonna 2013.
Apulaisosastonhoitaja Mikko Nuorinko TYKS:n ensiavusta sanookin, että nykyiset, triage-käyttöön huonosti sopivat tilat ovat olleet Turussa yksi luokitteluun siirtymisen harvoista pulmakohdista.
− Toistaiseksi me hoitajat olemme tehneet luokittelua vanhassa sisääntuloaulassa. Siellä ei aina potilaan intimiteettisuojakaan toteudu.
Muutoin triagen käyttöön ottaminen on hänen mukaansa sujunut mallikkaasti. Turussa triagea alettiin toteuttaa ensin yliopistollisen keskussairaalan ensiavussa ja sittemmin myös terveyskeskusten päivystyksessä. Jälkimmäisessä tosin oli ollut käytössä oma hoidon tarpeen arviointikriteeristö jo vuodesta 2003.
Ei enää tyylieroja
Triagen viisiportainen luokittelurunko toimii turkulaisten mukaan käytännössä oikein hyvin.
− Hoitajien yksilölliset tyylivaihtelut poistuvat tai ainakin vähenevät. Tosin onhan triagessakin periaatteessa mahdollista luokitella yli tai ali, Eero Kitinoja sanoo.
Hänen mukaansa triagessa korostuukin hoitajan rooli sekä oikean hoitolinjan käynnistäjänä että päivystyksen resurssien suuntaajana. Yhteispäivystyksen aloittaessa hoitajien työn vaikeusaste kasvaa entisestään.
Suomeen myöhään
Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistaa, että triage alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus.
− Siirtyminen triage-aikaan on tapahtunut kuin itsestään. Viime vuosina eri puolille maata on luotu useita yhteispäivystyksiä, ja yleensä samalla on ollut luontevaa ottaa käyttöön myös triage.
Keistisen mukaan ei ole mikään ihme, että Suomeen triage on saapunut kansainvälisesti katsoen melko myöhään.
− Miljoonakaupunkien hektisissä päivystyksissä triage on ollut jo pitkään välttämätön työkalu. Sellaista actioniahan meillä on aiemmin päästy kurkkaamaan lähinnä tv:n sairaalasarjoissa.
Verkkaisten pikkupäivystysten aika alkaa Suomessakin olla ohi yksiköiden yhdistyessä.
− Potilasvirtojen kasvaessa triageen mennään ihan automaattisesti, Keistinen kiteyttää.
Lue juttu kokonaisuudessaan perjantaina 17.9. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.
Mari Vehmanen
Kuva: Vesa-Matti Väärä