Ajan­kohtai­sta

Tuberkuloosikoulutusta kaivataan lisää

Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma on selkiyttänyt sairaanhoitopiirien hoitokäytäntöjä, mutta alueellisesti riittää kehitettävää tiedottamisen, paikallisen koulutustoiminnan, verkostoitumisen ja yhteistyön suhteen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tubibasilli.jpg

Filha ry:n tekemän seurantakyselyn mukaan sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2006 julkaisema valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma on käytössä kaikissa sairaanhoitopiireissä. Alueellinen ohjelma on valmis joka toisessa sairaanhoitopiirissä ja tekeillä lopuissa.

Suurimmassa osassa keuhko-, infektio- ja lastenklinikoita on nimetty tuberkuloosivastuulääkäri, mutta vastuuhoitaja puuttuu vielä monesta infektio- ja lastenklinikasta.

Valvottua lääkehoitoa toteutetaan kaikille tuberkuloosipotilaille joka kolmannessa sairaanhoitopiirissä. Paperimuotoinen tai sähköinen seurantakaavake on käytössä joka toisessa sairaanhoitopiirissä. Käytössä olevissa testeissä on myös eroja sairaanhoitopiirien välillä.

Potilaiden kontaktiselvitysten tuloksia ei kyselyn perusteella juurikaan seurata. Tuberkuloosin perusohjeistoa on hyvin saatavilla, mutta lapsiin ja riskiryhmien edustajiin liittyvät ohjeet puuttuvat monista sairaanhoitopiireistä.

Sekä erikoissairaanhoidon että erityisesti avoterveydenhuollon puolella kaivataan lisää koulutusta. Vastuuhenkilöille toivotaan lisäksi enemmän aikaa hoitaa tuberkuloosiin liittyviä tehtäviä.

Tuberkuloositapauksia oli Suomessa viime vuonna reilut 400. Sairastuneet ovat pääosin ikääntynyttä suomalaissyntyistä väestöä. Noin neljäsosa tapauksista on ulkomaalaissyntyisillä. Taudin harvinaisuuden vuoksi riskinä on, että tautia ei enää tunnisteta tai osata hoitaa.

Maailman tuberkuloosipäivää vietettiin eilen 24. maaliskuuta.

Tiina Lautala
Kuva: CDC

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030