Tuberkuloosin torjunta Aasiassa sai potkua Sars-epidemiasta
Kaksi miljoonaa ihmistä kuolee maailmanlaajuisesti tuberkuloosiin vuosittain. Yksi kolmasosa maapallon tuberkuloositartunnoista tapahtuu läntisen Tyynenmeren alueella; arvioiden mukaan noin 5 500 ihmistä sairastuu tuberkuloosiin ja 1 000 henkeä menehtyy siihen joka päivä. Tautitaakasta valtaosa lankeaa Aasian köyhimpien hartioille Kiinassa, Vietnamissa ja Filippiineillä.
Tri Shigeru Omin, WHO:n läntisen Tyynenmeren alueen johtajan mukaan viime vuotinen Sars-epidemia saattaa hyödyntää tuberkuloosin vastaisessa taistelussa.
– Sars-epidemia saattaa epäsuorasti vaikuttaa tuberkuloosin torjuntaan, sillä tarttuvien tautien kontrollointiin ja tarkkailuun on alueellamme kohdistettu nyt lisää voimavaroja, tri Omi toteaa tubipäivän lehdistötiedotteessaan. Yleisesti kohentunut tarttuvien tautien tarkkailu johtaa usein tartuntojen varhaisempaan toteamiseen, raportointiin sekä parempaan tubilääkehoidon seurantaan ja tuloksiin WHO:n suosittelemalla DOTS-strategialla (Directly observed treatment, short course), jonka tehokkuus on 96 %.
Tuberkuloosin torjuntaa painotetaan ennen kaikkea Kiinassa, jossa tartuntoja oli toissavuonna lähes 200 000. Kiinassa tapahtuvista tuberkuloositartunnoista arviolta vain yksi kolmesta todetaan ja hoidetaan. Tuberkuloosiin liittyy edelleen häpeää ja pelkoa sekä tietämättömyyttä ilmaisesta ja tehokkaasta DOTS-lääkehoidosta.
Seppo Suomela