1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tuhkarokko saa lisää jalansijaa Euroopassa
Ajan­kohtai­sta

Tuhkarokko saa lisää jalansijaa Euroopassa

Tauti on palannut jatkuvasti esiintyväksi neljään Euroopan maahan, varoittaa WHO.

Tuhkarokko saa lisää jalansijaa Euroopassa Kuva 1 / 1

Tuhkarokkotapausten määrä jatkaa kasvuaan Euroopassa, tiedottaa WHO. Pelkästään alkuvuoden aikana on raportoitu jo noin 90 000 tuhkarokkotapausta. Se on enemmän kuin koko viime vuonna, jolloin tapauksia raportoitiin 84 462.

Tuhkarokon alueellista esiintymistä arvioivan RVC-paneelin mukaan tuhkarokko on palannut jatkuvasti esiintyväksi neljään Euroopan maahan, Britanniaan, Albaniaan, Tšekkiin ja Kreikkaan, eikä tautia voida niissä enää pitää eliminoituna. Tämä on ensimmäinen kerta RVC-arviointien aikana, kun taudin on katsottu palanneen maahan, josta se on aiemmin hävitetty.

Sen sijaan paneelin mukaan Itävallassa ja Sveitsissä tuhkarokon leviämisen torjunta on onnistunut. Näissä maissa ei ole havaittu endeemistä tartuntaa ainakaan kolmen viime vuoden aikana.

Tuhkarokkoa ei esiinny Euroopassa RVC:n mukaan jatkuvasti 35 maassa, kaksi maata on onnistunut keskeyttämään taudin jatkuvan esiintymisen (ei havaittu endeemisenä 12–35 kuukauden aikana), neljään maahan se on palannut ja 12 maassa tauti on edelleen endeeminen.

Lue myös

– Tuhkarokon tarttumisen vakiintuminen uudelleen on huolestuttavaa. Jos laajaa vastustuskyvyn kattavuutta ei saavuteta ja ylläpidetä jokaisessa yhteisössä, seurauksena on tarpeetonta kärsimystä sekä lapsille että aikuisille ja valitettavasti myös kuolemia, sanoo RVC:n puheenjohtaja, tohtori Günter Pfaff tiedotteessa.

RVC on itsenäinen asiantuntijapaneeli, joka arvioi tuhkarokon tarttumisen astetta vuosittain WHO:n Euroopan alueella kattavien kansallisten raporttien perusteella.

Kuva: Adobe/AOP

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.