Ajan­kohtai­sta

Tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivien potilaiden määrä kasvaa Suomessa

Työtehtäviin ja työaikoihin liittyvien järjestelyjen avulla monet tuki- ja liikuntaelinsairauksia potevat henkilöt voivat jatkaa työelämässä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000000168070.jpg

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat Suomessa merkittävin työpoissaoloja aiheuttava sairausryhmä: ne aiheuttavat kolmanneksen kaikista suomalaisten sairauspoissaoloista.

Tämä on jopa kaksi kertaa enemmän kuin mielenterveysongelmista aiheutuvat sairauspoissaolot. Tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivien potilaiden määrä kasvaa Suomessa tuonnempana. Näin toteaa englantilaisen tutkimus- ja konsultointisäätiön The Work Foundationin tuore Työkunnossa-raportti.

Sen mukaan Suomessa on saatavilla paljon kliinistä, epidemiologista, psykologista ja taloudellista tietoa TULE-sairauksiin liittyvistä ongelmista, mutta TULES-potilaaseen työntekijänä keskittyvä yhtenäinen ajattelu kuitenkin puuttuu.

Raportissa peräänkuulutetaan mm. varhaista puuttumista, sillä pitkät poissaolojaksot töistä ovat yleensä haitaksi. Työtehtäviin ja työaikoihin liittyvien erilaisten järjestelyjen avulla monet potilaat voivat jatkaa työelämässä, vaikka he eivät olisikaan 100-prosenttisessa työkunnossa.

– Etenkin nivelreuman ja selkärankareuman hoitomahdollisuudet ovat viime vuosina kehittyneet voimakkaasti. Tehokkaalla lääkityksellä saada sairastuneen työ- ja toimintakyky palautumaan, jos lääkitys aloitetaan, ennen kuin tulehdus on johtanut kudosvaurioihin, toteaa reumatologian dosentti Kari Puolakka Etelä-Karjalan keskussairaalasta.

Toiminta- ja työkyvyn palautumisella on huomattava merkitys henkilölle itselleen, hänen läheisilleen sekä taloudellisessa mielessä myös koko yhteiskunnalle.

Ulla Toikkanen


Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030