Lehti 50-52: Ajan­kohtai­sta 50-52/2015 vsk 70 s. 3435

Tulisiko kaihipotilaat kutsua esikäynnille?

Virpi Ekholm

Etelä-Suomen aluehallintovirasto toteaa päätöksessään, että jokaiselle kaihileikkaukseen tulevalle potilaalle tulisi tarjota mahdollisuus esikäyntiin, jotta hänelle jää riittävästi aikaa harkita toimenpidettä.

Käytäntö, jossa potilas tapaa toimenpiteen tekevän lääkärin, saa informaation leikkauksesta ja antaa suostumuksensa siihen juuri ennen varsinaista toimenpidettä, ei ole avin näkemyksen mukaan asianmukainen.

Avin mukaan annetun tiedon sisäistämiseen tulisi tarjota riittävästi harkinta-aikaa, jonka kuluessa potilas voi halutessaan kysyä myös toisen asiantuntijan mielipiteen.

Tulisiko kaikki kaihileikkauspotilaat kutsua esikäynnille, Suomen Silmälääkäriyhdistyksen puheenjohtaja, silmätautiopin professori Kai Kaarniranta KYS:stä?

– Mielestäni tähän ei ole mitään syytä, jos lähete tulee yksityiseltä silmälääkäriltä. Meillä on valtakunnallinen Käypä hoito -suositus, jonka perusteella silmätautien erikoislääkäri pystyy arvioimaan, täyttyvätkö leikkauskriteerit. Käytännössä emme joudu juuri koskaan lähettämään yksityisten silmälääkärien lähetteitä takaisin.

– Yksityinen silmälääkäri antaa potilaalle myös informaation, jonka perusteella tämä voi harkita leikkausta. Kun lähete on tehty, potilas odottaa leikkausaikaa muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. Harkinta-aikaa on siis aivan varmasti riittävästi.

Millaisissa tilanteissa esikäynti on tarpeellinen?

– Kun terveyskeskuslääkäri lähettää potilaan kaihileikkaukseen, tämä kutsutaan aina ensin esikäynnille poliklinikalle. Siellä silmätautien erikoislääkäri tarkistaa, täyttyvätkö leikkauskriteerit. Usein ne eivät täyty, ja potilas jää vielä odottamaan mahdollista leikkausta.

Lue myös

Avi katsoo, että potilas voi kokea tulevansa painostetuksi leikkaukseen, jos hän saa informaation leikkaavalta kirurgilta vasta juuri ennen toimenpidettä. Mitä mieltä olet tästä?

– Kaihileikkaukseen ei lähetetä potilaita, jotka eivät sitä halua. Päinvastoin, leikkauksen haluaisi useampi potilas kuin joille voimme sen Käypä hoito -kriteerien perusteella tehdä. Osa hakeutuu tämän vuoksi privaattipuolelle kaihileikkaukseen ja maksaa toimenpiteen itse.

– Ennen leikkausta potilas tapaa leikkaavan kirurgin ja voi vielä halutessaan perääntyä toimenpiteestä. En ole kuitenkaan kuullut, että niin olisi koskaan käynyt. Mielestäni nykyinen järjestelmä toimii hyvin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030