Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2008 vsk 63 s. 3638

Tunnistaako työterveyshuolto heikot signaalit?

Ulla Järvi

Millainen terveysriski teollisuustuotantoon pujahtavat nanohiukkaset ovat? Voiko viinasta kysyä jokaiselta potilaalta? Miten lievittää väkivallan pelkoa sairaalatyöpaikalla?

Työterveyshuolto kohtaa nykyisin terveysriskejä, joita vastaan sillä ei välttämättä ole vielä mitään työkaluja. Uusia työtyöturvallisuusriskejä on pohdittu tällä viikolla vietetyllä Euroopan unionin työterveys- ja työturvallisuuskampanjan teemaviikolla.

- Nanoteknologia on jo osa arkeamme esimerkiksi lääke-, elintarvike-, kosmetiikka- ja rakennustarviketeollisuudessa. Toistaiseksi tiedämme vain, että osa nanohiukkasista on ihmisille haitallisia, suurin osa ei. Altistumisen riski on suurin tuotannossa, ei niinkään tuotteiden käytössä. Mutta miten vältämme asbestikatastrofin kaltaiset tapahtumat nanoteknologian kanssa? kysyi Työterveyslaitoksen pääjohtaja

Harri Vainio

.

Euroopan unionin piirissä on jo käynnistetty tutkimusprojekteja nanoteknologian riskeistä, mutta asbestin syöpäriskeihinkin herättiin liian myöhään.

- Osaksi se tietysti johtui siitä, että asbestiperäisten mesotelioomien kehittyminen kestää jopa 30 vuotta. Silti suurten taloudellisten voittojen odottelussa onnistuttiin liian pitkään vaientamaan ne äänet, jotka varoittivat ensimmäisistä havaituista terveysriskeistä, Vainio muistutti Helsingissä tiistaina järjestyssä teemaviikon seminaarissa.

Viinasta vieroitus työterveyshuoltoon?

Selkeästi jo tuttu ja tiedostettu työterveysriski on alkoholin liikakäyttö. Alkoholi on noussut sekä työikäisten miesten että nyt myös naisten pahimmaksi tappajaksi. Silti puheeksi ottoa yhä arastellaan työterveyshuollossa. Ja vaikka alkoholiongelma todettaisiin, siitä on vielä pitkä matka hyvään ja tehokkaaseen hoitoon.

Monella työpaikalla on jo työnantajien kustantamia tupakasta vieroitusryhmiä. Eikö työterveyshuollon kannattaisi ottaa alkoholivieroitusta hoidettavakseen ja maksettavaksi vaikkapa yhdessä työeläkeyhtiöiden kanssa?

Lue myös

- Sellainen ei liene Suomessa tarpeen tai mahdollista, sillä päihdehuolto on kuntien vastuulla, totesi sosiaali- ja terveysministeri

Liisa Hyssälä

.

- Ei tämä oikein istu työeläkeyhtiöllekään, vastasi Eläke-Tapiolan toimitusjohtaja

Satu Huber

.

- Sen sijaan toivoisin, että alkoholiongelma olisi asia, jonka hoidosta voitaisiin avoimesti neuvotella yhdessä työntekijän, työterveyshuollon ja työnantajan välillä. Voitaisiinko esimerkiksi työoloja muuttaa hoitoon hakeutumista ja hoidon jatkuvuutta tukevaksi. Nykyisin tietosuojasäännökset ovat niin tiukat, ettei kaikkea mahdollista voida tehdä, vaikka työntajalla tahtoa olisikin, totesi Satu Huber.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030