1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tunteilla on merkitystä sydänsairauksille
Ajan­kohtai­sta 15/1999 vsk 54 s. 2008

Tunteilla on merkitystä sydänsairauksille

Suomen Kardiologinen Seura ja Gyllenbergin säätiö järjestivät 6.-8.5.99 Espoon Hanasaaressa psykosomaattista kardiologiaa käsittelevän seminaarin, jossa keskusteltiin psykososiaalisten tekijöiden merkityksestä sydänsairauksille.

Helsingin yliopiston psykologian professorin Liisa Keltinkangas-Järvisen tutkimusryhmä on selvittänyt eri temperamenttityyppien ja stressisairauksien yhteyttä suuressa suomalaisessa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden seurannassa, ns. LaSeRi-tutkimuksessa, joka alkoi vuonna 1979 ja jatkuu edelleen. Tutkimukseen on osallistunut 3 600 henkilöä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 3-18-vuotiaita.

- Olemme todenneet, että aikuisiässä todetun temperamenttiprofiilin avulla on mahdollista erottaa ihmiset, joilla on suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien riski. Yllättävää oli, että tähän profiiliin liittynyt persoonallisuus oli aivan erilainen kuin perinteinen kirjallisuuden esittämä riskipersoonallisuus, jollaisena on pidetty kiireistä, vihamielistä, ärtynyttä ja kärsimätöntä kilpailijaa. Tutkimuksessa ilmeni, että avuliaat, tunnolliset ja sosiaaliset puurtajat, joilta puuttui kyky suojata itseään, olivat persoonallisuustyyppejä, joilla oli suurin riski sairastua sydäntauteihin, sanoi Liisa Keltinkangas-Järvinen.

Lue myös

LaSeRi-tutkimuksen toinen keskeinen tulos oli myös se, että huolimatta temperamentin synnynnäisyydestä ja suuresta pysyvyydestä, sen ilmiasua voitiin kuitenkin muuttaa. Avainsana on kasvatuksen yksilöllisyys: samasta temperamentista voidaan kasvatuksella saada joko stressille altistaja tai stressisuoja.

Professori Heikki Huikuri Oulun yliopistosta kertoi, että fyysinen stressi ei ole yhtä tärkeä sydänpysähdyksen vaaratekijä kuin psykososiaalinen. Esimerkiksi avioero saattaa laukaista sydänpysähdyksen. Emotionaalisilla tekijöillä on myös erittäin paljon merkitystä sydänpotilaiden toipumiselle.

Lääkäri Antti Jula Kelan tutkimuskeskuksesta totesi, että noin 50 % potilaista, joilla on kohonnut verenpaine, on aleksityymisiä eli he eivät osaa tunnistaa ja ilmaista tunteitaan.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.