Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/1999 vsk 54 s. 1704

Tupakansavu syöpävaaralliseksi, ravintoloihin savuttomia tiloja

Tupakansavu on määritelty 9.4.1999 voimaan tulleessa laissa syöpävaaralliseksi aineeksi, jolta suojaamiseen työssä noudatetaan työturvallisuuslakia ja sen nojalla annettuja säädöksiä. Ensi vuoden maaliskuusta lähtien on tupakointi kielletty ravintoloiden baaritiskeillä ja pelitiloissa, ellei työntekijöiden altistumista tupakansavulle voi muuten estää. Yli 50 m2:n suuruisissa ravintoloissa tupakoiville voidaan varata puolet ravintolatilasta. Ravintoloitsijan on huolehdittava siitä, ettei tupakansavu kulkeudu tupakoimattomille varattuihin tiloihin. Alle 50 m2:n suuruisissa ravintoloissa tupakointi voidaan sallia koko ravintolassa.

Savuttoman osaston järjestäminen ravintolassa ei onnistu pelkästään pöydälle asetettavalla Tupakointi kielletty -kyltillä, vaan vaatii rakenteellisia ja ilmanvaihtoon liittyviä muutostöitä. Varsinkin vanhoissa rakennuksissa töiden on ennakkoon pelätty aiheuttavan ravintoloitsijalle kohtuuttomia kustannuksia.

Ravintoloille annetaan siirtymäaikaa savuttomien tilojen järjestämiseen heinäkuuhun 2001 asti. Mikäli muutostyöt edellyttävät merkittäviä kustannuksia, voidaan lisäaikaa myöntää vielä kaksi vuotta tämän jälkeen.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030