Ajan­kohtai­sta

Tupakka on naiselle erityinen riski

Tupakointi lisää erityisesti naisilla riskiä sairastua lukinkalvonalaiseen verenvuotoon.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tupakka-1.jpg

Tupakointi lisää erityisesti naisilla riskiä sairastua lukinkalvonalaiseen verenvuotoon (SAV).

LL Joni Lindbohm Helsingin yliopistosta havaitsi tämän palkitussa tutkimuksessaan. Eurooppalainen sydän- ja verisuonitautien järjestö ESC myönsi Lindbohmille syyskuussa nuoren tutkijan palkinnon.

– Naissukupuoli itsessään ei siis olisi SAV:n riskitekijä, kuten aiemmin on ajateltu. Sen sijaan naiset ovat tutkimuksemme mukaan miehiä herkempiä tupakoinnin haitallisille vaikutuksille, Lindbohm kertoo.

Tutkimus perustuu FINRISKI-aineistoon, jota THL on kerännyt 1970-luvulta.

– Se on maailman laajimpia seurantatutkimuksia ja hienoa materiaalia tutkijalle. Seurantaan osallistuneista noin 65 000 suomalaisesta sadat olivat saaneet SAV-vuodon jossakin elämänsä vaiheessa, Lindbohm kertoo.

Estrogeenivaikutus on syypää

Syyksi naisten erityiseen alttiuteen on ­arveltu savukkeiden vaikutusta estrogeenihormonin erittymiseen. Tätä teo­riaa tukee myös huomio, että menopaussin jälkeen tupakoivien naisten SAV-luvut kääntyvät yhä jyrkempään nousuun.

– Tupakka laskee estrogeenin tuotantoa jo ennen menopaussia. Estrogeenin puutteen ajatellaan haurastuttavan verisuonia, jolloin mahdolliset aneurysmat puhkeavat herkemmin.

Lindbohmin mukaan tutkimuksen viesti lääkäreille on se, että keski-ikäisiä naisia kannattaa kannustaa savuttomuuteen.

– Totta kai tupakasta eroon pääseminen on hyväksi kaikille, mutta erityinen aivoverenvuotoriski on naisille yksi perusteltu syy lisää lopettaa.

SAV-riski alkaa laskea lopettamisen jälkeen, vaikka takana olisi runsaasti sauhutteluvuosia. Suomen lähes tuhannesta vuosittain sairastuneesta SAV-­potilaasta noin puolet menehtyy.

Mari Vehmanen
Kuva: PantherMedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030