1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tupakkaa käsittelevät terveysaiheiset www-sivut arvioitu
Ajan­kohtai­sta 28/1999 vsk 54 s. 3399

Tupakkaa käsittelevät terveysaiheiset www-sivut arvioitu

Tupakkaverkko (www.tupakka.org) ja (www.tobak.org) on kahdeksan kansanterveysjärjestön ja sosiaali- ja terveysministeriön tuottama laaja tietopaketti tupakasta ja tupakoinnin seurauksista Internetissä. Tupakkaverkon laatua arvioitiin kyselylomakkeen avulla touko-heinäkuussa 1999. Tupakkaverkon sivuilla vieraileville henkilöille lomake oli sähköisessä muodossa. Sama lomake lähetettiin paperiversiona myös koululaisille, opiskelijoille, terveydenhuollon ammattihenkilöille kunnissa, terveyskasvatuksen yhdyshenkilöille järjestöissä ja kunnissa sekä terveysalan järjestöille. Vastauksia kyselyyn tuli 209 kappaletta.

Kyselyyn vastanneen 209 henkilön mielestä sivut saivat kokonaisuutena arvosanan 8,18, kun niitä mitattiin kouluarvosanoilla 4-10. Tupakkaverkko oli yli kahdeksan arvoinen sisällön luotettavuuden, laajuuden ja uskottavuuden osalta, samoin tiedon käyttökelpoisuuden, tiedon löytämisen helppouden ja käyttäjäystävällisyyden osalta. Sisällön koskettavuus, kiinnostavuus ja sivujen sopivuus kohderyhmälle sekä ulkoasun näyttävyys sai arvosanan seitsemän ja kahdeksan väliltä.

94 % kyselyyn vastanneista piti Tupakkaverkon tietoja luotettavina - suurimmaksi osaksi luotettavaa tai jossain määrin luotettavaa. Vastanneet henkilöt uskoivat, että ei-kaupalliset ja ei-ideologiset tahot oletettavasti vääristelevät tietoa. Terveyskasvatuksen yhdyshenkilöistä kunnissa ja järjestöissä 84 %, tupakkaverkon sivuilla spontaanisti vierailleista 80 % ja terveyskeskusten terveydenhuollon ammattihenkilöistä 74 % koki, että sivuista oli paljon hyötyä tai jonkin verran hyötyä.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.