Tupakkayhtiöiden juristit tilasivat tutkimuksen
Tampereen yliopiston historian professori Pertti Haapala todistaa Helsingin käräjäoikeudessa, että Suomessa tiedettiin tupakoinnin vaaroista koko 1900-luvun ajan, eli pidempään kuin yleensä on esitetty.
Tampereen yliopiston historian professori Pertti Haapala todistaa Helsingin käräjäoikeudessa, että Suomessa tiedettiin tupakoinnin vaaroista koko 1900-luvun ajan, eli pidempään kuin yleensä on esitetty.
Professori Pertti Haapalan todistus meneillään olevassa tupakkaoikeudenkäynnissä perustuu tutkimukseen, jonka tupakkayhtiöiden asianajotoimistot tilasivat Tampereen yliopiston historiatieteen laitokselta vuonna 2006. Kyseessä oli tilaustutkimus, josta ylipistolle maksettiin palkkiona 165 000 euroa. Koko tutkimushanke julistettiin salaiseksi tilaajien toivomuksesta. Tutkimuksen pohjalta professori Pertti Haapala kirjoitti raportin, joka on nyt liitetty tupakkaoikeudenkäynnin todistajalausuntoihin. Tästä raportista asianajotoimistot maksoivat Haapalalle henkilökohtaisena korvauksena 61 000 euroa.
– Tutkimushankkeen tuloksia ei ole julkistettu yliopistossa eikä niitä ollut tarkoituskaan julkistaa yliopiston toimesta, sanoo Pertti Haapala.
Tampereen ylipiston hallintojohtaja Timo Lahden mukaan tilaustutkimusten julistaminen salaiseksi on melko tavallista. Humanistisen tiedekunnan dekaanin, Hanna Suutelan mukaan humanistisilla aloilla salaiseksi julistaminen ei kuitenkaan ole yleistä.
Hallintojohtaja Timo Lahti sanoo, että yksityisen rahoituksen osuus Tampereen ylipiston tuloista on noin 40 prosenttia. Parhaillaan käytävässä yliopistouudistuksessa tätä yksityistä rahoitusta haluttaisiin valtiovallan piirissä entisestään lisätä.
– Ei meillä ole eettistä tai epäeettistä rahaa. Emme myöskään puutu siihen, mitä esimerkiksi professorit tekevät vapaa-aikanaan. Yliopiston velvollisuushan on osallistua yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen. Tieteenteon vapaus täytyy turvata kaikissa oloissa, ja silloin myös vaikeista asioista on voitava tehdä tutkimusta, korostaa Timo Lahti.
Tupakan vaarat laajalti tunnettuja
Haapalan mukaan raportissa ”Yleinen tietoisuus tupakoinnin terveysvaikutuksista Suomessa 1950-luvulta alkaen” pyritään vastaamaan kysymykseen, mitä Suomessa on 1900-luvulla tiedetty tupakoinnin terveyshaitoista. 31-sivuisessa raportissa on 200 lähdeviitettä, jotka ovat pääosin sitaatteja viranomaisten asiakirjoista ja lehtiartikkeleista.
Laajan lähdeaineistonsa perusteella Haapala toteaa yhteenvetonaan seuraavasti: ”Yhteensä voidaan sanoa, että Suomessa tiedettiin yleisesti tupakoinnin terveyshaitoista koko 1900-luvun ajan eli pidempään kuin yleensä on esitetty. Tupakointia koskeva terveystieto muuttui ajan kuluessa, mutta tupakoinnin epäterveellisyydestä ei ollut epäilystä ja se oli myös keskeinen syy olla tupakoimatta.”
Raportissa Pertti Haapala perustelee asiantuntemustaan kahdella johtamallaan Suomen Akatemian suurella tutkimushankkeella. Näitä isoja tutkimuksia ei kuitenkaan raportissa siteerata.
Haapalan johtamaa ”Terveyden edistäminen Suomessa 1900–2000: Ideologia, politiikka ja käytäntö” -hanketta esiteltiin Suomen Syöpäyhdistyksen kustantamassa kirjassa ”Timantit terveyden edistämisen tutkimusohjelmasta” vuodelta 2005.
Tässä akatemian tutkimuksen esittelyssä päädyttiin tuolloin alustavien tulosten mukaan erilaisiin arvioihin etenkin terveyskasvatuksen vaikutuksesta kuin Haapalan tekemässä raportissa tupakkayhtiöiden asianajotoimistoille.
Akatemian tutkimus perustui muun muassa 1920-luvulla syntyneiden, heidän lastensa ja lastenlastensa elämänkertahaastatteluihin. Moni haastatelluista ”vähätteli valistusta, suhtautui siihen välinpitämättömästi tai jopa kiisti sen”. Vaikka valtaosa valistuskampanjoista tuotti tulosta, eivät tulokset aina olleet odotetun kaltaisia eivätkä tehonneet etenkään alemmissa sosiaaliluokissa. Haapalan ryhmän saamien vastausten mukaan monet tiedot ja yksityiskohdat olivat tutkittavilta unohtuneet. ”Alustavat tulokset osoittavat, että muistot koulujen terveydenhoidosta ja terveyskasvatuksesta ovat hajanaisia ja pinnallisia”, todettiin akatemiaprojektin alustavassa yhteenvedossa tuolloin.
Kolmen naisen kanne kahta tupakkayhtiötä vastaan on parhaillaan oikeuskäsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa. Naisia avustaa muun muassa siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi. Pääkysymyksiä ovat, ovatko tupakkayhtiöt korvausvelvollisia naisten sairastumisesta, salasivatko yhtiöt tietojaan tupakoinnin terveyshaitoista ja riippuvuuden syntymisestä, vai ovatko naiset itse vastuussa sairastumisestaan.
Ulla Järvi