Ajan­kohtai­sta

Turhat ensihoidon hälytykset ovat lisääntyneet Husin alueella

Loka-marraskuussa 5,2 prosenttia ensihoitotehtävistä oli tarpeettomia hälytyksiä.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Ensihoidon tehtävämäärät ovat kasvaneet Hus-alueella huomattavasti kesästä 2021 lähtien ja ovat nyt selvästi normaalia korkeammalla tasolla.

Kesä-lokakuun 2021 aikana kasvua oli 8 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaa vuonna 2019. Tämä tarkoittaa noin 1000–1500 tehtävää lisää kuukaudessa.

Erityisesti tarpeettomat ensihoidon hälytykset ovat lisääntyneet, Hus kertoo.

Ensihoidon ylilääkärin Markku Kuisman mukaan kasvu ei selity ensihoitoa vaativilla koronapotilailla eikä muutoksilla väestön sairastavuudessa.

Loka-marraskuussa tehdyn kartoituksen mukaan 5,2 prosenttia ensihoitotehtävistä oli niin sanottuja tarpeettomia hälytyksiä. Nämä hälytykset saattavat viivästyttää kriittisesti sairaan potilaan hoitoa.

– Tarpeettomien hälytysten määrä on todella suuri, ja ne kuormittavat muutoinkin kiireistä ensihoitoa, Kuisma sanoo tiedotteessa.

Lue myös

Tarpeettomia hälytyksiä tulee esimerkiksi pienvammoista, kuumeesta, korkeasta verenpaineesta tai tarkistustehtävistä hoivakoteihin.

Ensihoito auttaa henkeä uhkaavissa hätätilanteissa. Niitä ovat esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto.

Äkillisissä terveysongelmissa Kuisma kehottaa kansalaisia olemaan yhteydessä Päivystysavun numeroon 116117, josta voidaan ohjata puhelu tarvittaessa hätänumeroon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030