Ajan­kohtai­sta

Turussa tuhkarokkoa

Kahden viikon aikana Tyksissä on varmistunut kaksi tapausta pienillä rokottamattomilla lapsilla.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten klinikalla varmistui maanantaina tuhkarokko pienellä rokottamattomalla lapsella.

Edellinen tuhkarokkotapaus oli Turussa alle kaksi viikkoa sitten, sekin pienellä rokottamattomalla lapsella.

Tuhkarokolle on voinut altistua lauantaina Varissuon liikekeskuksessa Turussa. Tyks pyytää siellä kello 10–14 olleita henkilöitä ottamaan yhteyttä Tyksin lasten päivystykseen, jos he eivät tiedä sairastaneensa tuhkarokkoa tai saaneensa kahta MPR-rokotetta.

Kaksi MPR-rokotetta tai aiemmin sairastettu tuhkarokko suojaa tartunnalta tehokkaasti. Suurin osa väestöstä on suojassa tartunnalta. Suomessa MPR-rokote otettiin käyttöön vuonna 1982, ja ennen vuotta 1965 syntyneiden katsotaan kaikkien sairastaneen taudin.

Lue myös

Tuhkarokko tarttuu herkästi

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva yleisinfektio, jonka aiheuttaa paramyksovirus. Tauti tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta, mutta se voi vaihdella 7–21 vuorokauteen.

Sairastuneella on nuhaa, yskää, kuumetta ja silmien punoitusta. Ihottuma ilmaantuu 3–5 vuorokauden kuluttua taudin ensioireista, eli noin 2 viikkoa tartunnasta. Ihottuma alkaa korvien takaa, leviää kasvoihin ja vartalolle ja muuttuu lopulta violetin sävyiseksi. Ihottuma kestää runsaan viikon.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030