Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2015 vsk 70 s. 2305

Turvapaikanhakija saa kiireellisen hoidon

Jokaiselle uudelle tulijalle tehdään terveystarkastus.

Virpi Ekholm

Aikuiset turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja Suomessa vain kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon. Lapsille tarjotaan samat terveyspalvelut kuin niille, joilla on kotikunta Suomessa.

Yleislääkäri Antti Tuunanen hoitaa turvapaikanhakijoita Turun Terveystalo Pulssissa. Hänen mukaansa on usein erittäin vaikea rajata, mitä hoitoja asiakkaille kuuluu ja mitä ei.

- Asiakkaalla voi olla vanhoja ampumavammoja tai pahoinpitelytraumoja eri puolilla kehoa. Hän kokee, että ne aiheuttavat sietämätöntä kipua. Näitä on pyritty katsomaan mahdollisuuksien mukaan, vaikka tilanne ei aiheuttaisi välitöntä terveydentilan heikkenemistä, Tuunanen kertoo.

Infektiotaudit hoidetaan aina tehokkaasti jo senkin vuoksi, että ne eivät leviäisi muuhun väestöön. Yleisiä ovat myös mielenterveyden ongelmat. Tuunanen näkee niistä vaikeimmat: psykoottiset oireet, itsetuhoisuuden ja post-traumaattiset stressioireet.

- Tarvittaessa voimme konsultoida psykiatria. Myös kriisiterapiaa järjestyy kohtuullisen hyvin, hän kertoo.

Joskus asiakkaalla on valmis lista siitä, mitä hoitoja hän haluaa. Tuunanen sanoo harjaantuneensa tunnistamaan heidät, joilla on oikeasti hätä.

Palvelut on kilpailutettu

Maahanmuuttovirasto kilpailutti turvapaikanhakijoiden lääkäripalvelut muutama vuosi sitten. Pääkaupunkiseudulla palvelut tuottaa nyt Lääkärikeskus Aava, muualla maassa Terveystalo.

- Turvapaikanhakijat eivät juuri rasita julkista terveydenhuoltoa. Vain akuuteissa tapauksissa mennään päivystyspoliklinikalle, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta.

Kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä ostetaan yksittäisiä hoitoja, jos yksityinen tuottaja ei pysty niitä tarjoamaan. Valtio korvaa kustannukset täysimääräisesti.

Kun elämä on vain odottamista

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset ovat ruuhkautuneet viime viikkoina. Uusia majoitustiloja etsitään, jotta kaikki tulijat saisivat majapaikan hakemuksensa käsittelyn ajaksi.

Jokaiselle uudelle tulijalle tehdään terveystarkastus, johon kuuluvat infektiotautien seulonta ja rokotukset tulomaan perusteella. Vastaanottokeskuksen terveydenhoitaja auttaa pienissä vaivoissa, antaa keskusteluapua ja lähettää asukkaan tarvittaessa lääkärille.

Lue myös

Kun terveydenhoitaja Rodica Tolppi poistuu huoneestaan Rovaniemen vastaanottokeskuksessa, joku on heti vetämässä häntä hihasta.

- Jokainen pieni kipu tuntuu heistä todella isolta. Heidän elämänsä on nyt vain odottamista, mikä ei tunnu mukavalta kenestäkään, hän kuvailee.

Valtaosa Rovaniemen vastaanottokeskuksen asukkaista on perusterveitä, nuoria miehiä. Yleisimpiä vaivoja ovat unettomuus, masennus ja ummetus. Monilla on päivärytmi sekaisin: päivät nukutaan ja yöt valvotaan.

Tolppi pyrkii ohjaamaan asiakkaita ensisijaisesti elintapojen muutoksiin, vaikka monet heistä toivovat lääkkeitä.

- Jos selvästi näkyy, että ihminen on ihan lopussa, ohjaan hänet ilman muuta eteenpäin. En halua, että kukaan romahtaa kokonaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030