Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2015 vsk 70 s. 2220

Tutkijat haluavat säännöt leikkaussalien musiikkiin

Miia Soininen

Tutkijat peräänkuuluttavat sääntöjä musiikin soittamiseen leikkausten aikana. Musiikin eduista on kirjoitettu paljon, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan siitä voi olla myös haittaa.

Videotaltiointeihin perustuva tutkimus kertoo, että etenkin kovalla soitettu musiikki häiritsee toisinaan kirurgien ja hoitajien välistä kommunikaatiota.

- Mitä kovemmalla musiikki soi, sitä huonommin henkilökunta kuuli kollegojen puhetta. Hoitajat joutuivat pyytämään kirurgeja toistamaan välinepyyntöjä ja muita ohjeita. Toistelun tarve johti usein kiristyneempään ilmapiiriin, kertoo tutkija Terhi Korkiakangas Lontoon University Collegesta.

Tulosten mukaan toistelu myös lisäsi leikkauksiin kuluvaa aikaa.

Korkiakankaan mukaan musiikkilajeja soitettiin laidasta laitaan. Usein kyseessä oli kirurgin henkilökohtainen soittolista.

Musiikkia soitetaan 53-72 prosentissa leikkauksista. On tavallista, että melutaso ylittää WHO:n suositukset.

Reggaeta luusahan päälle

Tutkijaryhmä kaipaa musiikin soittamiseen leikkaussalissa kahdenlaisia sääntöjä. Ensinnäkin musiikista tulisi sopia koko tiimin kesken ennen kuin leikkaus alkaa.

- Esimerkiksi WHO:n tarkistuslista voisi suoda siihen mahdollisuuden. Tällöin huonokuuloiset ja muut, jotka kokevat musiikin häiritsevän työtään leikkauksen aikana, voisivat tuoda huolensa esiin, Terhi Korkiakangas sanoo.

Lisäksi volyymiin tulisi sopia rajoitus, jota ei ylitetä. Korkiakangas muistuttaa, että esimerkiksi ortopedisissa leikkaussaleissa melu ylittää suositukset muutenkin. Musiikki vain pahentaa tilannetta.

Lue myös

Korkiakangas katsoo, että media on antanut hieman yksipuolisen kuvan musiikin soittamisesta leikkaussaleissa. Musiikki on rauhoittavaa klassista yleensä vain silloin, kun potilas on hereillä. Aihetta käsittelevässä tutkimuksessakaan ei ole yleensä menty kokonaisvaltaisesti paikan päälle.

- Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet paljolti kirurgien kokemuksiin esimerkiksi haastattelututkimuksissa tai performanssin mittaamiseen kokeellisissa asetelmissa, hän toteaa.

- Toivomme, että erityisesti hoitajien näkökulmaa tuotaisiin esiin.

Britanniassa tehty tutkimus julkaistiin Journal of Advanced Nursing -lehdessä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030