Tutkimus kartoitti psykiatrisen hoidon nykytilan
Tutkimus arvioi psykiatrisen hoidon nykytilaa ja arvoperustaa. Hoitamisen ihanteiden ja todellisuuden välillä oli henkilökunnan mukaan ristiriitoja, jotka liittyivät potilaan hoitoon, työyhteisöön ja yhteistoimintaan. Hengelliset kysymykset potilaan hoidossa koettiin vaikeina.
Tutkimuksen mukaan työyhteisöt näyttäisivät kestävän ajoittaiset arvokonfliktit ja eettiset ristiriidat vakaan ja yhtenäisen arvoperustan ansiosta.
Henkilökunnan arvoina korostuivat tutkimuksessa yhteisölliset arvot. Tärkeimpiä olivat rehellisyys, perheen turvallisuus, terveys, vastuuntunto ja elämänkokemus. Vähiten tärkeitä olivat uhrautuva työ työnantajan hyödyksi, uskonnollisuus, jännittävä elämä, varakkuus ja valta.
Enemmistö tutkimukseen osallistuneista potilaista koki omien oikeuksiensa toteutuvan hyvin.
Depressio yleistyy vauhdilla
Mielenterveyden häiriöihin sairastuu noin 15 prosenttia suomalaisista. Joka viidennellä nuorella arvellaan olevan jonkinasteinen psyykkinen häiriö.
Ennusteiden mukaan depressio nousee kahdessakymmenessä vuodessa sairastavuustilastojen kärkisijoille. Myös hoitotyöntekijöillä esiintyy masennusta ja uupumusta, joiden syyt liittyvät pääasiassa työelämään.
Tulevaisuudessa terveydenhuollossa hoidetaan yhä enemmän mielenterveyden häiriöistä kärsiviä potilaita ja hoitohenkilökunta joutuu käsittelemään näiden häiriöiden eettisiä kysymyksiä.
Syrjäpalon väitös tarkastetaan Oulun yliopistossa.
Miia Soininen