Ajan­kohtai­sta

Tutkimus kyseenalaistaa oseltamiviirin ja tsanamiviirin hyödyt lapsipotilailla

Antiviraalisista lääkkeistä näyttää olevan vain vähän hyötyä lasten kausi-influenssan hoidossa.

Oseltamiviirin ja tsanamiviirin käyttö lasten kausi-influenssan hoitoon ja ehkäisyyn hyödyttää vain vähän lyhentämällä taudin kestoa ja vähentämällä perheenjäsenten välisiä tartuntoja, todetaan BMJ:ssä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimusta johtaneen Matthew Thompsonin mukaan antiviraalisista lääkkeistä ei ilmeisesti ole juurikaan hyötyä lapsipotilaille.

Tutkijat tekivät meta-analyysin seitsemästä aiemmasta satunnaistetusta, 12-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille tehdystä tutkimuksesta. Neljään tutkimukseen oli osallistunut yhteensä 1 766 lasta, jotka saivat oseltamiviiria tai tsanamiviiria kausi-influenssan hoitoon. Kolmessa muussa tutkimuksessa 863 lapselle antiviraalisia lääkkeitä oli annettu kausi-influenssan ehkäisemiseen.

Tutkimusaineiston mukaan antiviraaliset lääkkeet lyhensivät taudin kestoa noin 1,5 vuorokautta ja vähensivät perheen sisäisiä tartuntoja 8 %, kun niitä käytettiin altistumisen jälkeiseen ehkäisemiseen. Antiviraalihoito ei näyttänyt vähentävän antibioottien tarvetta.

Lisäksi havaittiin, että yhdessä tutkimuksessa oseltamiviiri ei vähentänyt astman pahenemisia. Oseltamiviiri näytti olevan yhteydessä myös kasvaneeseen oksenteluriskiin.

Matthew Thompson arvioi, että tutkimustuloksia voidaan soveltaa myös tämänhetkisen A(H1N1)-influenssan lievään muotoon. ”Jos tämänhetkisen pandemian aiheuttama sairastuvuus ja kuolleisuus pysyvät vähäisinä, konservatiivisempaa strategiaa voidaan pitää viisaana ottaen huomioon rajallisen datan, sivuvaikutukset ja resistenttien influenssakantojen kehittymisen mahdollisuuden”, tutkijat kirjoittavat.

Kahden Britanniassa äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan oseltamiviiri aiheutti sivuvaikutuksia yli puolelle lapsista, joille sitä oli määrätty H1N1-infektion ehkäisemiseen.

Sirpa Kulonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030