Ajan­kohtai­sta

Työnantajan arvioitava opiskelijan valmiudet tapauskohtaisesti

Työnantajan velvollisuus on arvioida tapauskohtaisesti lääketieteen opiskelijan valmiudet ja määritellä niiden perusteella tämän tehtävät, toiminnan rajat ja velvoitteet.

Työnantajan velvollisuus on arvioida tapauskohtaisesti lääketieteen opiskelijan valmiudet ja määritellä niiden perusteella tämän tehtävät, toiminnan rajat ja velvoitteet, Valvira tiedottaa.

Lääketieteen opiskelijat, jotka saavat toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä, on merkitty Valviran Terhikki-rekisteriin, Tietoja rekisteristä saa puhelimitse numeroista (09) 7729 2123, -153, -164 tai sähköpostitse osoitteesta terhikki(at)valvira.fi. Rekisterin verkkoselaimen kautta käytettävä julkinen tietopalvelu tulee avoimeen käyttöön tämän vuoden syyskuun alussa.

Lääketieteen opiskelija voi toimia terveyskeskuksessa tai erikoissairaanhoidossa, kun hän on suorittanut hyväksytysti vähintään viiden ensimmäisen opintovuoden opinnot. Kun opiskelija toimii päivystäjänä, hänelle nimetään takapäivystäjä, jonka on oltava viivytyksettä tavoitettavissa ja tarvittaessa saavuttava paikalle.

Neljän ensimmäisen opintovuoden lääketieteen opinnot suorittaneen opiskelijan toiminta on rajattu erikoissairaanhoitoon tai terveyskeskuksen vuodeosastolle. Opiskelija ei voi toimia esimerkiksi terveyskeskuksen avovastaanotolla. Jos opiskelija päivystää, hänen on toimittava laillistetun lääkärin rinnalla.

Opiskelijalta edellytetään sen erikoisalan opintojaksot, johon kuuluvissa tehtävissä hän toimii. Kun opintojen aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta, opiskelija ei enää saa toimia lääkärin sijaisena.

Työnantajan arvioitava opiskelijan valmiudet

Työnantajan velvollisuus on arvioida tapauskohtaisesti opiskelijan valmiudet. Työnantaja määrittelee opiskelijan valmiuksien perusteella tarkasti opiskelijan tehtävät, toiminnan rajat ja velvoitteet.

Työnantajan vastuulla on myös varmistaa, että opinnot on suoritettu hyväksyttävästi. Jos rekrytointi tapahtuu työvoimaa vuokraavan yrityksen kautta, terveyskeskus tai sairaala vastaa edelleen em. seikkojen toteutumisesta.

Jokaiselle lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on ohjaaja. Ohjaaja on laillistettu lääkäri, joka toimii samassa toimintayksikössä kuin opiskelija. Ohjaaja seuraa, ohjaa ja valvoo opiskelijan toimintaa ja puuttuu viipymättä mahdollisesti toiminnassa ilmeneviin epäkohtiin. Opiskelijan toiminta lääkärin tehtävissä tulee keskeyttää välittömästi, jos potilasturvallisuus vaarantuu.

Valviraan paljon tiedusteluja

Valviraan on tullut lukuisia tiedusteluja terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja opiskelijoiden pätevyydestä. Valtaosassa pätevyys on ollut täysin asianmukainen.

Jo julkisuudessa olleiden tapausten lisäksi Valviran tietoon on viime päivinä saatettu muutama epäselvä tapaus, joissa lääketieteen opiskelijan edellytykset toimia lääkärin tehtävissä eivät ole täyttyneet. Valvira on puuttunut näihin tapauksiin välittömästi.

Lisätietoa terveydenhuollon ammattioikeuksista Valviran verkkosivuilta osoitteesta http://www.valvira.fi/luvat/ammattioikeudet.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030