Ajan­kohtai­sta

Työnjako puhutti soten ammattijärjestöjä

Kivijalka kuntoon -seminaari muistutti terveyskeskustyön olevan moniammatillista. Henkilöstöä tulisi osata käyttää oikein.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Kuntaliiton ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiliittojen yhteinen seminaari järjestettiin Kuntatalolla Helsingissä. Seminaari pohti sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluiden nykytilaa ja esitteli ajatuksia korjaamisesta.

Kantaviksi teemoiksi nousivat yhteistyö ja työnjako.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni korosti, että terveyskeskusten laittaminen kuntoon vaatii hallinnonalojen ylittävää yhteistyötä ja yhdessä miettimistä.

– Yksittäiset temput eivät enää riitä, koska ongelmat ovat päässeet liian pitkälle, Saarni sanoi.

– Suomessa on 20 vuotta yritetty haukata liian suuri pala. Nyt on aika miettiä uudistuksia pala kerrallaan, hän arvioi.

Erityisen huolissaan Saarni oli kokeneiden terveyskeskuslääkäreiden vähentymisestä. 40–60-vuotiaiden lääkäreiden osuus terveyskeskuksissa on kymmenessä vuodessa pudonnut 62 prosentista 40 prosenttiin.

Saarni muistutti myös eteen nousevista uusista ongelmista.

– Priorisointia ei ole saatu vielä kunnolla haltuun, vaikka tarjolle on tulossa uusia, järkyttävän kalliita hoitomuotoja.

Tehy korosti työnjakoa

Sairaanhoitajia edustavan Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mielestä terveyskeskuksia kannattaisi uudistaa miettimällä työnjakoa.

– Tulee tarkastella muutakin kuin lääkärien määrää. Terveyskeskuksissa tarvitaan kaikkia työntekijäryhmiä ja heidän ammattitaitoaan. Työ on moniammatillista, hän muistutti.

– Ja mihin on unohdettu todellinen kivijalka eli ennaltaehkäisy?

Superin Silja Paavola oli työnjaosta samoilla linjoilla. Perus- ja lähihoitajat ovat koulutettuja ammattilaisia, joiden osaamista tulisi käyttää nykyistä enemmän.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki ja Talentian Tero Ristimäki muistuttivat muiden kuin hoitajien ja lääkärien tärkeydestä terveydenhuollossa.

– Uudistuksissa on huomioitava olemassa olevan henkilöstön oikea käyttö. Osaavat toimistosihteerit ovat toimivan hoitoketjun avainhenkilöitä, Pihlajamäki sanoi.

Kuntien kartta kirjava

Johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta kertoi kuntien odottavan Sanna Marinin hallitukselta nopeasti päätöksiä soten järjestämisestä.

Lue myös

– Kartta on kovin kirjava, hän kommentoi esitellessään kuntien sote-ratkaisuja.

Integroituja suuria kuntayhtymiä on laskutavasta riippuen kuusi tai seitsemän. Niissä on 62 kuntaa, ja niissä asuu 15 prosenttia väestöstä.

Maakuntaa pienemmissä yhtymissä on 98 kuntaa ja 15 prosenttia väestöstä.

Vastuukuntamallin on valinnut 61 kuntaa (21 prosenttia väestöstä). 74 kuntaa hoitaa soten yksin. Väestä näissä kunnissa on 48 prosenttia.

Kuntaliiton Kuntapulssin marraskuun tulosten mukaan kunnista 35 prosenttia pitää ajankohtaisena vastuiden kokoamista vapaaehtoisesti esimerkiksi kuntayhtymiin. 15 miettii yhteistoimintarakenteiden purkamista, ja 13 prosentilla on ajankohtaista laaja ulkoistaminen tai yhteisyrityksen perustaminen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030