1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Työssä jaksaa luovin keinoin
Ajan­kohtai­sta 1-2/2020 vsk 75 s. 25

Työssä jaksaa luovin keinoin

Lääkärien voimavarat ja työhyvinvointi ovat esillä Lääkäri 2020 -tapahtumassa. Kysyimme puhujilta vinkkejä työssä jaksamiseen.

Työssä jaksaa  luovin keinoin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

"Lääkärit kohtaavat työssään ihmisten henkilöhistoriaan liittyviä vaikeitakin kertomuksia, jotka voivat jäädä mieleen pitkäksi aikaa. Olemme näyttelijä, lääkäri Kari Hevossaaren kanssa pohtineet, miten kertomuksia voisi käsitellä, ettei niistä tulisi taakkaa, vaan ne toimisivat pikemminkin voimavarana. Taiteilijoiden tapa käsitellä ja hyödyntää tarinoita työssään on tähän yksi tarjous. Puhun koulutuksessa omista keinoistani käyttää kuluttavia kertomuksia työssäni ja muovata niistä sellaista materiaalia, minkä kanssa voi elää. Samalla tavalla lääkärinkin pitää elää niiden tarinoiden kanssa, mitä hän kuulee.

Luovilla aloilla tavallinen keino on aamuteksti, jonka avulla voi valmistaa itseään päivään. Herättyään kirjoittaa 5–10 minuutin ajan, mitä mieleen tulee, ja sen jälkeen tekstiin ei palata. Siinä prosessuaalisesti kirjoittaa asioita pois mielestä."

kirjailija, mikrohistorioitsija Sirpa Kähkönen

"Jokaisella lääkärillä tulee välillä eteen haastavia potilaita ja vuorovaikutustilanteita, joiden jälkeen tuntee itsensä väsyneeksi ja kuormittuneeksi. Ne voivat helpottua, jos uskaltaa lähteä rohkeasti miettimään, mikä tässä tilanteessa minua ahdistaa. Miksi minusta tuntuu vaikealta tämän potilaan tai asian kohtaaminen? Pohdinnan kautta voi aueta paljonkin omasta elämästä, asenteista ja arvoista. Omalla kohdallani on ollut apua, että olen miettinyt, miksi jokin vuorovaikutustilanne tai potilasryhmä tuntuu toistuvastikin aika vaikealta.

Ensimmäinen askel on tunnistaa tilanteet ja itsessään heräävä tunne. Onko kyseessä potilaan tunne, joka siirtyy sinuun, vai onko se jokin itsestä syvältä nouseva asia?

terveyskeskuslääkäri Elina Paloniemi, Rovaniemen kaupunki

Lue myös

"Lääkärin ja kirjailijan työssä on paljon kohtaamispintoja siinä, miten työt helposti kantautuvat kotiin. Taiteen avulla, joko valmiiden teosten äärellä tai itse tekemällä, voi etäännyttää vaikeita tai ahdistavia asioita itsestä. Esimerkiksi runon lukeminen voi olla väylä keskustella itsen kanssa. Runoja ei tarvitse yrittää ratkaista älyllä, vaan niitä voi ymmärtää intuitiivisesti kielikuvien, tunnelmien, hiljaisuuden ja äänen vuoropuhelun kautta. Kokeile vaikka lukea runoa ääneen. Runo on enemmän kuin sanansa, sen rytmisyydessä ja fyysisyydessä on ilmaisuvoimaa.

Myös kirjoittaminen voi toimia itsereflektion väylänä. Voi kokeilla vaikkapa viritetyn päiväkirjan kirjoittamista, johon pyrkii päivän tapahtumien muistiin kirjaamisen sijaan sanoittamaan aktiivisemmin omia tunteita. Erilaiset kirjoittamisen kehykset ja rajoitteet voivat olla vapauttavia. Mitä vähemmän aikaa on käytettävissä, sitä parempi: 5–10 minuuttia päivässä kirjoittamiseen riittää. Siinä ajassa analyyttinen mieli ei ehdi tulla tekstin ja tunteen väliin."

kirjailija ja sanataideohjaaja Sirpa Kyyrönen

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.