Ajan­kohtai­sta

Työt loppuvat lähes tuhannelta Helsingin yliopistossa

Irtisanottavien lääkärien määrää ei vielä tiedetä.

Kuvio 1 http://old.laakarilehti.fi/pics/Meilahti_winter_2012-12_photo_Veikko_Somerpuro.jpg

Helsingin yliopiston henkilöstömäärä vähenee 980 hengellä vuoden 2017 loppuun mennessä. Irtisanottavien määräksi arvioidaan 570. Irtisanottavista 75 kuuluu opetus- ja tutkimushenkilöstöön ja 495 muuhun henkilöstöön.

Eläkkeelle jää 200 henkilöä tehtävistä, joihin ei ole tarkoitus palkata seuraajaa. Heistä 60 tekee opetus- ja tutkimustyötä ja 140 on muuta henkilöstöä.

Määräaikaisten tehtävien arvioidaan vähenevän 210:lla. Opetus- ja tutkimushenkilöstön osuus on 160 ja muun henkilöstön 50.

– On vielä täydellinen arvoitus, miten irtisanomiset kohdistuvat tiedekunnittain, sanoo pääluottamusmies Seppo Sainio.

Väheneekö työ oikeasti?

Irtisanomiset toteutetaan kevään 2016 aikana.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan kaikki eivät saa tietoa yhtä aikaa, vaan irtisanomiset ajoittuvat helmi- ja toukokuun välille.

Sainio kertoo, että ensitunnelmat henkilöstön keskuudessa ovat hämmentyneet ja odottavat.

– Jää nähtäväksi, väheneekö tehtävä työ oikeasti samassa suhteessa kuin henkilöstö vähenee. Opiskelijoitahan on ainakin yhä saman verran kuin aiemmin.

Sainio muistuttaa, että pääluottamusmiehen voi pyytää mukaan irtisanomiskeskusteluun, jos kutsu sinne tulee.

– Kannattaa muistaa, ettei tämä tilanne ole työntekijöiden syy. Ei ole oma syy, jos tulee irtisanotuksi.

Palveluorganisaatio uusitaan, täydennyskoulutus yhtiöitetään

Helsingin yliopiston säästötarve Sipilän hallituskauden lopulla 2019–2020 on 106 miljoonaa euroa vuodessa. Tänä vuonna leikataan 49 miljoonaa euroa, kerrotaan yliopiston tiedotteessa.

Osana säästöjä yliopisto kokoaa aiemmin hajallaan olleet hallintopalvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. Lisäksi täydennyskoulutus yhtiöitetään, laboratoriohenkilöstö keskitetään henkilöstöpooleihin ja it-tehtäviä hoidetaan keskitetymmin.

Yliopiston käytössä olevia tiloja on tarkoitus vähentää vuoteen 2020 mennessä vähintään 80 000 m2.

Jatkossa yliopisto etsii säästöjä muun muassa yliopistojen valtakunnallisen työnjaon kautta. Helsingin yliopistossa on tekeillä myös tiedekunta- ja koulutusrakenteiden uudistus.

Pääluottamusmiehet: Mittakaava ylimitoitettu

Helsingin yliopiston pääluottamusmiesten mielestä henkilöstövähennysten mittakaava on ylimitoitettu. He ihmettelevät sitä, että kaikki henkilöstövähennykset tehdään jo vuonna 2016, vaikka osa suunnitelluista rahoitusleikkauksista kohdistuu vasta myöhempiin vuosiin.

Pääluottamusmiesten mukaan henkilöstö kokee nyt tulleensa petetyksi.

Pääluottamusmiehet peräänkuuluttavat irtisanotuille muutosturvaa. Yliopisto voisi esimerkiksi tarjota omaa koulutusosaamistaan irtisanottujen tueksi. Määräaikaisille ei ole tällä hetkellä tarjolla mitään tukea.

Osana hallinnon uudistusta kaikki hallinnon tehtävät on päätetty laittaa uudelleenhakuun. Samalla palkkaus määritellään uudelleen. Tämä on kohtuutonta, toteavat pääluottamusmiehet tiedotteessaan.

– Hallinnossa työskentelevät saanevat pääsiäiseen jälkeen tiedon, jatkuvatko työt, Sainio kertoo.

Professorit ja Tieteentekijät: onko henkilöstö vain kuluerä?

Myös Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto ovat ottaneet kantaa yt-uutisiin. Ne pahoittelevat sitä, että henkilöstö näyttää olevan yliopistolle vain kuluerä. Liitot kysyvät tiedotteessaan, miksi Helsingin yliopisto ei käytä tasettaan rahoituksen tasapainottamiseen, kuten muun muassa Turun yliopisto.

Professorit ja Tieteentekijät summaavat, että yliopistojen rahoitustilanne olisi aika korjata. Kaikkiaan Suomen yliopistoissa on liittojen laskujen mukaan käyty 25 yt-neuvottelut vuoden 2012 jälkeen ja henkilöstön määrä on näiden myötä vähentynyt lähes 4 000 henkilöllä. Itä-Suomen yliopistossa on menossa kuudennet ja Tampereen teknillisessä yliopistossa kahdeksannet yt-neuvottelut.

Kirjastot vähentävät lehtitilauksia

Yliopiston kirjasto vähentää tilattavien lehtien määrää roimasti osana säästöjä. Lopetettavia tilauksia on yhteensä 1 500.

– Lopetettavia tilauksia on kaikkien alojen lehdissä, kertoo palvelujohtaja Annikki Roos Helsingin yliopiston kirjastosta.

Meilahden kampuskirjasto Terkon tilannetta helpottaa se, että HUS on mukana rahoittamassa erityisesti kliinisten alojen lehtien tilauksia.

– Joitakin tärkeitä lääketieteellisiä lehtiä on joutumassa lopetettavien tilausten listalle, sillä ne ovat hyvin kalliita. Anomme yliopiston rehtorilta lisävaroja, että kaikkia suunniteltuja leikkauksia ei tarvitsisi tehdä.

Roosin mukaan tutkijat ja opiskelijat saavat yhä kaikki tarvitsemansa artikkelit, vaikka lehden tilaus lopetettaisiin.

– Voimme tilata artikkeleita yksittäin. Mutta tutkijalle se tarkoittaa muutaman päivän odottelua, kun nyt artikkeliin on päässyt käsiksi vaikka keskellä yötä.

Juhlat peruttiin lääketieteellisessä

Lääketieteellisessä tiedekunnassa oli tarkoitus viettää juhlapäivää keskiviikkona. Yliopiston synkän tilanteen ja samalle päivälle osuneen yt-neuvottelujen työantajaselvityksen julkaisemisen vuoksi juhla peruttiin.

Pääluottamusmiehet ja henkilöstöjärjestöt järjestivät kynttilämielenosoituksen keskiviikkona illansuussa yliopiston päärakennuksen edustalla.

Hertta Vierula
Kuva: Veikko Somerpuro/Helsingin yliopisto

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030