Ajan­kohtai­sta

Työuupumus ei ole sairaus

– Niitä ihmisiä, joille kirjoitetaan sairauslomaa työuupumuksen vuoksi, vaivaa oikeasti jokin muu, sanoo psykiatri Kristian Läksy.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sressi.jpg

Työuupumus on syksyn pimetessä noussut jälleen otsikoihin. Kalevan verkkouutisen mukaan ”osa työuupuneista jää ilman palkkaa”.

Kansainvälisessä tautiluokituksessa työuupumusta ei lueta sairauksiin, eikä KELA:kaan maksa sen perusteella päivärahaa. Osastonylilääkäri Kristian Läksy OYS:n psykiatrian klinikalta pitää linjausta oikeana.

– Z-koodilla merkityt diagnoosit eivät ole sairauksia vaan ennemminkin syy käydä lääkärissä, Läksy sanoo.

– Niitä ihmisiä, joille kirjoitetaan sairauslomaa työuupumuksen vuoksi, vaivaa oikeasti jokin muu. Yleensä kyseessä on jokin psykiatrian alaan kuuluva vaiva kuten depressio, sopeutumishäiriö tai ahdistuneisuushäiriö.

Koodia käytetään väärin

Läksyn mukaan työuupumuskoodia käytetään väärin.

– Koodia ei ole tarkoitettu kuvaamaan sairautta, vaan muita seikkoja. Se kuvaa lähinnä olosuhteita.

Jotta ihminen olisi työkyvytön, hänellä pitäisi olla jokin sairaus. Työuupumus ei sitä ole, Läksy korostaa.

– Ongelma poistuu sillä, jos me lääkärit ymmärrämme käyttää oikeita sairausdiagnooseja.

Läksy on samoilla linjoilla kuin Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Kari Kaukinen, joka vaatii Kalevassa lääkärintodistuksiin oikeita merkintöjä.

– En tiedä, mitä haittaa ihmisille koituu siitä, että heidän sairauttaan kutsutaan sen oikealla nimellä. Vika ei ole potilaissa vaan meissä lääkäreissä, jos me käytämme vääriä diagnooseja.

Määritelmä ei ole yksiselitteinen

Läksy painottaa, että työuupumuskoodi kuvaa olosuhdetta, jossa on esimerkiksi niin paljon töitä, että se aiheuttaa oireita.

– Jos ihminen syystä tai toisesta väsyy työssään ja saa erilaisia oireita, niille pitää antaa oikea nimi.

Läksy huomauttaa, että työuupumuksen määritelmäkään ei ole yksiselitteinen.

– Ihminen voi olla työuupunut siksikin, että hänen yksityiselämänsä on kuormittavaa. Jos kärsii unettomuudesta, ahdistuneisuudesta tai mielialan laskusta, löytyy oikeita diagnooseja, jotka ovat sairauksia. Jos ongelma on terveydellinen, sille löytyy tautiluokituskin.

Läksy muistuttaa, että työuupumukseen liittyvästä mielenterveydellisestä häiriöstä on pitkä matka siihen, että ihminen olisi kansankielellä ”päästään vialla”.

– Stressioireet ovat tavattoman yleisiä, mutta yleensä luonteeltaan ohimeneviä. Jos on ikänsä töissä, itse kukin ehtii varmasti välillä uupua ja olla stressaantunut. Stressaavien olosuhteiden jatkuessa pidempään uupumus voi alkaa käydä terveyden ja työkyvyn päälle. Ohimenevä kuormitus menee levolla ohi.

Sirpa Kulonen
Kuva Mikael Damkier / pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030