Ajan­kohtai­sta

Ukrainassa on havaittu poliotartuntoja

Maassa pidempään oleskelevat tai sieltä palaavat voivat tarvita tehosterokotteen.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Ukrainassa on havaittu muutamia poliotartuntoja. Rokottamaton pikkulapsi sairastui syyskuussa polioviruksen aiheuttamaan halvaukseen ja lisäksi lapsen lähipiirissä on todettu muutamia oireettomia tartuntoja. Taudin aiheuttaja on muuntunut rokoteperäinen poliovirus tyyppi 2.

WHO ja paikalliset viranomaiset selvittävät mahdollisia muita tartuntoja.

Suomalaiset ovat hyvin suojassa poliolta. Suomessa käytetään rokotetta, joka ei sisällä eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada rokoteperäisen polioviruksen aiheuttamaa tartuntaa. Poliorokotusten kattavuus on suomalaisilla lapsilla yli 98 prosenttia. Myös aikuisen on huolehdittava siitä, että on saanut elämänsä aikana yhteensä kolme annosta poliorokotetta.

Riskimaissa tarvitaan tehosterokote

Polion riskimaissa tarvitaan kuitenkin tehosterokote. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee poliorokotusta, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta ja henkilö matkustaa yli neljäksi viikoksi Ukrainaan tai muuhun maahan, jossa riski saada polio on korkea. Rokotetta suositellaan myös silloin, kun henkilö tulee Suomeen oleskeltuaan korkean riskin maassa yli neljä viikkoa. Poliorokotteen saa omasta terveyskeskuksesta.

Lue myös

Myös Ukrainasta Suomeen töihin tulevat voivat tarvita poliorokotteen. Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on velvollinen huolehtimaan suojasta rokotuksilla ehkäistäviä tauteja vastaan.

Poliotartunnan voi saada hengitysteiden tai suun kautta. Virus lisääntyy suolistossa useita viikkoja. Toisinaan se voi päästä leviämään suolistosta keskushermostoon, jossa se voi vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja ja aiheuttaa lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen. Poliorokotus suojaa tehokkaasti polion keskushermostovaurioita aiheuttavalta tautimuodolta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030