1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ulla Puistola on vuoden syöpälääkäri
Ajan­kohtai­sta

Ulla Puistola on vuoden syöpälääkäri

Syöpäsäätiö valitsi Vuoden syöpälääkärin ja -hoitajan.

Ulla Puistola on vuoden syöpälääkäri Kuva 1 / 1 Kuva: Syöpäsäätiö

Ylilääkäri Ulla Puistola on valittu vuoden syöpälääkäriksi ja psykoterapeutti Florence Schmitt vuoden syöpähoitajaksi. Syöpäsäätiö perusteli valintaa sillä, että Puistolalla ja Schmittillä on erityisen myötätuntoinen, rohkea ja kokonaisvaltainen tapa hoitaa ja kohdata syöpäpotilaita.

Professori, ylilääkäri Ulla Puistola toimii gynekologisten syöpäsairauksien lääkärinä Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Puistolaa kuvaillaan palkinnon perusteluissa tinkimättömänä potilaiden oikeuksien puolestapuhujana. Hän on myös potilaiden keskuudessa hyvin pidetty ja arvostettu. Puistola on pitkän uransa aikana ylläpitänyt ja kehittänyt syövän hoidon korkeaa tasoa ja huolehtinut hoidon alueellisen tasa-arvon toteutumisesta Pohjois-Suomessa.

Puistolaa kiitetään erityisesti aktiivisesta osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän tuo esiin terveydenhuoltojärjestelmän epäkohtia. Puistola on tehnyt aktiivista yhteistyötä potilasjärjestöjen kanssa, jotta erityisesti gynekologiset syövät saisivat lisää näkyvyyttä Suomessa.

Puistolalla on myös merkittävä kansainvälinen tieteellinen ura. Puistola on Syöpäsäätiön mukaan oivallinen esimerkki siitä, miten syvällinen asiantuntemus, potilaskeskeisyys ja sitoutuminen syövänhoidon kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ovat toisiaan tukevia osa-alueita syöpälääkärin työssä.

Lue myös

Filosofian tohtori, psykoterapeutti Florence Schmitt työskentelee Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenpsykiatrian klinikalla. Schmitt hoitaa myös onkologian klinikalla syöpään sairastuneita aikuisia ja heidän alaikäisiä lapsiaan. Hän on myös ohjannut ja kouluttanut syöpäklinikan lääkäreitä ja hoitajia. Syöpäsäätiön palkintoperusteissa todetaan Schmittin työn olevan laajasti ja syvästi arvostettua ja osoittavan edelläkävijyyttä.

Tunnustuspalkinnot myönnettiin Roosa nauha -päivänä 11.10. Tunnustuspalkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Katri Männikkö jatkaa piiriylilääkärinä

KYS:n erva-alueen piiriylilääkärin sijaisena toiminut Männikkö jatkaa tehtävässä vakituisena.

Ajassa
Esiselvitys lääkehoidon kustannuksista ja apteekkitaloudesta julkaistu

Vertailumaiden lääketaksamallit vaikuttavat edullisemmilta tavoilta järjestää lääkejakelu kuin Suomen nykyinen lääketaksa.

Ajassa
Palvelujen suurkäyttäjiä tunnistetaan vaihtelevasti

Alle kolmannes sote- ja työvoimahallinnon organisaatioista käyttää systemaattista mallia tunnistamiseen.

Tieteessä
Sinkki-imeskelytabletti ei lyhentänyt flunssan kestoa

Viisipäiväisen hoidon aikana flunssasta toipumisessa ei ollut eroa sinkkiryhmän ja vertailuryhmän välillä.

Ajassa
Soten venyminen haittaa henkilöstöä

Vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ovat vähentyneet, ilmeni kyselyssä.

Ajassa
Euroopan ensimmäiset Wuhan-koronavirustapaukset todettiin Ranskassa

Maailmanlaajuisesti on vahvistettu yli 2 700 tartuntaa.