Ajan­kohtai­sta

Ultraäänestä apua luuston kasvainten kivunhoitoon

Turussa alkaneessa tutkimuksessa selvitetään fokusoidun ultraäänen vaikutusta luustoetäpesäkkeiden aiheuttaman kivun hoidossa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on aloitettu neljä vuotta kestävä tutkimus, jossa selvitetään fokusoidun ultraäänen eli HIFU-hoidon (High Intensity Focused Ultrasound) vaikutusta luustoetäpesäkkeiden aiheuttaman kivun hoidossa.

HIFU-hoidon tehokkuutta verrataan sädehoidon tehokkuuteen. Nykyään hoitoa käytetään palliatiivisesti luuetäpesäkkeiden aiheuttaman kivun hoidossa.

TYKS:n lisäksi mukana on useampi ylipistollinen sairaala Euroopasta. Turusta tutkimukseen osallistuu 20 potilasta. TYKS sai tutkimukselle EU:lta 430 000 euron rahoituksen.

Turku on ainoa paikka Suomessa, jossa annetaan potilaille HIFU-hoitoa.

– Tiedämme, että HIFU toimii hyvin luukasvainten hoidossa. Nyt haemme vertailevaa todistetta ja vastausta kysymykseen, onko HIFU yhtä tehokas vai tehokkaampi kuin sädehoito, sanoo tiedotteessa radiologian ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros.

Hoito ilman kirurgiaa

HIFU-hoitoja käytetään myös kohdun kasvainten sekä eturauhassyövän hoidossa. Eturauhassyöpää sairastaville potilaille hoitoja on annettu jo puolitoista vuotta. Tulevaisuudessa hoitoa aiotaan hyödyntää aivokasvaimiin ja aivojen liikehäiriöihin. Tätä tarkoitusta varten TYKS:ssä ei ole vielä laitetta.

Lue myös

– Laitteen hankinta onnistuisi niin, että sillä olisi myös osittain ulkopuolista käyttäjiä, eli me voisimme tarjota palvelua myös muille sairaanhoitopiireille. Hoitomuoto korvaisi myös osan nykyisistä hoitomuodoista, sanoo Blanco Sequeiros.

HIFU korvaisi nykyistä DSB-hoitoa (Deep Brain Stimulation), jolloin hoitoa voidaan antaa ilman kirurgiaa tai haavoja.

Kuva: Fotolia

Täsmennetty 28.2 klo 10.02 ylilääkärin ensimmäistä kommenttia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030