Ultraääniohjattu vaahtoruiskutushoito vähentää tehokkaasti laskimoiden takaisinvirtausta
Korkealle ulottuvan syvän laskimotukoksen katetriohjattu liuotus näyttää vähentävän myöhempää takaisinvirtausta ja laskimoläppien vaurioitumista.
Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta on yksi tavallisimmista sairauksista länsimaissa: sen esiintyvyys aikuisväestössä on keskimäärin 30–40 %. Lieviä muutoksia voidaan todeta jopa 80 %:lla ihmisistä.
Nykyaikainen hoitoa edeltävä diagnostiikka perustuu dupleksikaikututkimukseen, jonka avulla saadaan tarkka käsitys laskimoanatomiasta ja virtauksen suunnasta. Muun muassa ultraääniohjattu vaahtoruiskutushoito on saavuttanut suosiota, koska alustavat hoitotulokset ovat lupaavia ja vakavien komplikaatioiden riski on pieni.
Annamari Oinosen väitöstutkimuksen tulosten perusteella leikkausta edeltävä dupleksitutkimus ja takaisinvirtaavien laskimoiden merkitseminen näyttävät parantavat pinnallisen laskimokirurgian tuloksia. Jokaiselle potilaalle, jolle suunnitellaan alaraajalaskimoiden toimenpidettä, tulisikin tehdä huolellinen leikkausta edeltävä dupleksikaikututkimus.
Tulokset ovat parhaat, jos leikkaava kirurgi tekee tutkimuksen itse. Ultraääniohjattu vaahtoruiskutushoito vähentää tehokkaasti laskimoiden takaisinvirtausta lyhyessä seurannassa, ja suurin osa potilaista on tyytyväisiä hoitoon. Pitkän seuranta-ajan vertailevia tutkimuksia tarvitaan selkiyttämään tämän hoitomenetelmän asemaa pinnallisen laskimovajaatoiminnan hoidossa.
Korkealle ulottuvan syvän laskimotukoksen katetriohjattu liuotus näyttää vähentävän myöhempää takaisinvirtausta ja laskimoläppien vaurioitumista. Koska syvien laskimoiden korjausleikkausten tulokset ovat huonoja varsinkin posttromboottista oireyhtymää sairastavilla, läppävaurion estäminen äkillisen laskimotukoksen tehokkaalla hoidolla on tärkeää. Paikallista liuotushoitoa tulisi ainakin harkita laaja-alaisen laskimotukoksen yhteydessä. Jo kehittyneen oireyhtymän tärkein hoito on edelleen puristussukka.
LL Annamari Oinosen väitöskirja Elimination of axial venous reflux tarkastetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 13.11.2009.